Hedvig
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Megpróbálta, de nem jött össze az egylábas sízés a vb-n

2019.02.12. 19:50

A svájciak győzelmével ért véget az arei alpesisí-világbajnokság csapatversenye. A rövid pályán párhuzamos szlalomban az egyik norvég versenyző egy lábon próbálkozott, a németek bronzérme pedig egy alig észrevehető hibán ment el.

Az alpesi versenyek egyik leginkább közönségbarát száma a csapatverseny lett, amit egy elég kurta szlalompályán vívnak. Egyszerre két ország vív párharcot négy-négy sízővel, két-két férfival és nővel. Az az ország jut tovább, amelyiknek több győztes futama van, döntetlen esetén pedig az összesített idő is számít.

A legjobb nyolc közé a nagy sínemzetek jutottak, még úgyis, hogy több ország nem a legjobbjait nevezte be. A négy közé Ausztria 4-0-ra verte a szlovákokat, a németek kisebb meglepetésre 3-1-re a franciákat. 

A norvég-olasz párharc elég érdekesen alakult. Az első párban norvég győzelem született, a másodikban viszont be sem érte a célba Sebastian Foss Solevaag. A pálya tetején még előnyben volt a norvég, de aztán az egyik fordulónál lecsatolt a léce, két kaput még egy lábon állva is bevett, de utána le kellett állnia. A másik két párban aztán Olaszország nyert. 

Az utolsó negyeddöntő elég szoros volt, a svájci és a svéd csapatból is volt egy-egy kieső, a vége 2-2 lett, de Svájc jobb idővel továbbment.

Az elődöntőben az osztrák-olasz és a német-svájci meccs is 2-2 lett, de idővel az osztrákok és svájciak mentek a döntőbe.

A bronzmeccs is elég izgalmas lett, az utolsó pár előtt az olaszok vezettek 2-1-re, de a zárófutamban a német Linus Strasser nagy menettel jött le, miközben ellenfele, Alex Vinatzer kiesett. Már ünnepeltek is a németek, amikor kiderült, hogy Strasser rálépett az egyik kapura, amit ő maga sem vett észre. Ezek után Strassert kizárták, és az olaszoké lett a bronz.

A döntőben is kiélezett csata folyt, ez a meccs is 2-2 lett, de az egész nap nagyon kiegyensúlyozottan és gyorsan síelő Ramon Zenhäusernnek köszönhetően a svájciak jobb időt értek el. Az utolsó párban 54 századot adott Marco Schwarznak. 

A svájci csapat tagja volt az a Wendy Holdener is, aki a kombináció aranyát nyerte, így ő az arei vb első duplázója. 

Eredmények:
csapatverseny:
1. Svájc (Daniel Yule, Ramon Zenhäusern, Wendy Holdener, Aline Danioth)
2. Ausztria (Marco Schwarz, Michael Matt, Katharina Liensberger, Katharina Truppe)
3. Olaszország (Alex Vinatzer, Simon Maurberger, Irene Curtoni, Lara Della Mea)