Durván nyitott a horrorpálya: egy edzés, 16 bukás

2019.03.01. 14:05

A hétvégén zajlik a kanadai Whistlerben a bobvilágbajnokság, többek szerint nagyon veszélyes jégvályúban, ahol kontrollálhatatlan sebességet lehet elérni.

A whistleri pályát az egyik legveszélyesebbnek tartják, már halálos áldozata is volt. A 2010-es vancouveri olimpia első napján egy grúz szánkós, Nodar Kumaritasvili vesztette ott életét.

Már a 2016-os whistleri világkupán is többen aggódtak a 2019-es világbajnokságért. Nem is alaptalanul, a kanadai vályúban gyakoriak a bukások. Három évvel ezelőtt éppen a nagy sebesség miatt nem is rendeztek a négyes boboknak futamot, csak a kettesnek.

Itt egy összeállítás az akkori bukásokról:

A német szövetség sportigazgatója, Thomas Schwab akkor azt mondta, a 13-as kanyar módosításával sokkal biztonságosabbá lehetne tenni a pályát.

A félelmek egy 2016-os tanulmány szerint viszont alaptalanok. „A sérülés előfordulása összességében csak 0,5 százalékkal magasabb, ez a pálya eléggé hasonlít a világ 16 másik pályájához" – mondta a kutatást vezető Peter Criptont. 

Ezt most cáfolni látszik az első edzésnap, amin rögtön 16 bukás volt a Sport1.de szerint. Nemcsak tapasztalatlanabb pilóták, hanem az olimpiai bajnok Justin Kripps és a világbajnok Elana Meyers is borult kettes bobjával. A német Stephanie Schneider négy csúszásából háromszor bukott. Az amerikai Justin Holiday csigolyasérülése miatt nem is lesz ott a mezőnyben.

A német edző René Spies szerint a pálya sok részletét meg kell majd ismerniük, de a bukások ellenére biztonságosnak érzi a jégvályút.

Az osztrák kapitány Franz Josef Hofmann szerint igazi horrorpályáról van szó. „A kanadaiak legutóbb már több mint 150 kilométer per órával mentek kettes bobban. Négyesben talán 155 km/h-nál is többel. Ez már a kontrollálhatóságon túl van, és veszélyes."