Szponzorpénzből fizette a vérátömlesztést az egyik sífutó

2019.03.02. 12:26

A seefeldi északisí-világbajnokságon doppingolás miatt őrizetbe vett észt Karel Tammjärv egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogyan került kapcsolatba a német doppingdoktorral, aki a vérátömlesztésre is rávette. 

A seefeldi világbajnokságon öt sífutót vettek őrizetbe, mert bizonyíthatóan doppingoltak, és mindannyian egy német sportorvossal voltak kapcsolatban. Az osztrák Max Haukéről már megdöbbentő felvételek is kikerültek, és néhány újabb részlet Tammjärv beismerő vallomásából kiderült. 

Az észt  sífutó egy innsbrucki sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy először 2016-ban kapott egy injekciót a német orvostól, majd vértranszfúzióra többször Berlinbe és Frankfurtba utazott. 

„Aztán úgy döntöttem, hogy a vérdopping fog segíteni nekem" – idézte a sífutót a Sport1.de.  Tammjärv első vérátömlesztését a 2017-es Lahtiban rendezett vb előtt kapta, de nem sokra ment vele, mert beteg volt. 

Tammjärv a phjongcshangi olimpián
Tammjärv a phjongcshangi olimpián

Az orvos és a sífutó között a korábbi észt szövetségi kapitány, Mati Alaver volt. Ő egyébként a szintén megbukott kazah Alekjszej Poltaranyinnal is kapcsolatban volt. Az orvos aztán versenyekre is eljárt, ott kezelte a sportolóit. 

Tammjärv arról is beszélt, hogy Seefeldben úgy érezte, hogy megfigyelik, de ezt a gondolatot elhessegette azzal, hogy biztosan paranoiás. Aztán a doppingrazzia bebizonyította, hogy nem tévedett. 

A doppingszereket és kezeléseket a szponzorokból kapott pénzből fizette. Hogy nyugodtan tudják folytatni a praktikákat, egy másik észttel, a most szintén lebukó Andreas Verpaluval mindig külön laktak a válogatottól. „Kisebb-nagyobb hazugságokat találtunk ki, hogy miért kell valahol máshol lennünk" – mondta Tammjärv.