Zsófia
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

A norvégoké az első arany a sílövő-vb-n

2019.03.07. 20:21

A norvég válogatott nyerte az első aranyérmet a sílövő-világbajnokságon, vegyesváltóban sikerült győznie a svédországi Östersundban. Norvégia 2013 után először nyert ebben a számban, az olimpiai bajnok franciák csak nyolcadikak lettek.

Az ezüstöt a címvédő németek, a bronzot pedig az olaszok szerezték meg a csütörtöki versenyen. A két női versenyző 6-6, a két férfi pedig 7,5-7,5 kilométert tett meg, mindenkinek kétszer kellett lőnie, egyszer fekve, egyszer pedig állva.

A nőknél sokáig az olaszok haladtak az élen, de közel voltak hozzájuk a norvégok és a svédek, a második-harmadik emberek váltásánál viszont már a németek is csatlakoztak az élbolyhoz. Ezután a norvég Johannes Thingnes Bö a várakozásnak megfelelően ellépett a német Arnd Pfeiffertől, az olaszok harmadik embere pedig jelentősen leszakadt.

A norvégok és az németek között nagy volt a küzdelem a győzelemért az utolsó párban. Benedikt Doll tapadt Vetle Sjaastad Christiansenre, a második lövészetre csak 4-5 másodperces hátránnyal érkezett, de míg a norvég gyorsan és hibátlanul célzott, addig a német kétszer rontott. Az utolsó futószakaszt így 19 másodperces különbséggel kezdték meg, és Dollnak már nem volt esélye a felzárkózásra.

Eredmények (vegyesváltó, 2x6 és 2x7,5 km):

  • 1. Norvégia (Marte Olsbu Röiseland, Tiril Eckhoff, Johannes Thingnes Bö, Vetle Sjaastad Christiansen) 1:17:41.4 óra (0 büntetőkör, 7 póttöltény)
  • 2. Németország (Vanessa Hinz, Denise Herrmann, Arnd Pfeiffer, Benedikt Doll) 13.1 mp hátrány (0,9)
  • 3. Olaszország (Lisa Vittozzi, Dorothea Wierer, Lukas Hofer, Dominik Windisch) 1:09.6 p h. (0, 14)