35 ezer eurót gyűjtött a tiszta versenyzéshez, közben nyomta a vérdoppingot

2019.03.07. 11:41

A múlt héten Seefeldben kirobbant vérdoppingbotrány nyomozásai bizarrnál bizarrabb sztorikat hoznak elő. Most a korábban bűnbánatot tanúsító, egyszer már eltiltott Johannes Dürről derült ki, hogy továbbra is doppingolt, ráadásul „tiszta” versenyzéséhez közösségi finanszírozásból gyűjtött 35 ezer eurót.

Johannes Dürr doppingügye még 2014-ben kezdődött. Az osztrák sífutó a szocsi téli olimpián versenyzett, két szám között azonban hazautazott Ausztriába, hogy ott folytassa az edzéseket, ekkor bukott le EPO-val. A sífutó kétéves eltiltást kapott.

Dürr pár hete a német ARD televízió egyik dokumentumfilmjében is szerepelt, ahol beszámolt arról, milyen doppingpraktikákat végzett. De nem bontotta ki az igazság minden részletét. Hiába tanúsított megbánást, és számolt be arról, hogyan tér vissza, kiderült, hogy még 2018 végén is együttműködött a letartóztatott német doppingdoktorral, Mark Schmidttel, írja a Sportschau.

Johannes Dürr a 2014-es Tour de Ski-n
Johannes Dürr a 2014-es Tour de Ski-n
Fotó: Giuseppe Cacace/AFP

Az ARD értesülései szerint Dürrtől a levett vért Lucky Luke címkéjű tasakokban tárolta az erfurti orvos, aki 2018-ban többször személyesen kezelte az osztrák sífutót egy München közelében, autópályánál lévő hotelben. Októberben és decemberben Schmidt asszisztensei segédkeztek Dürr vérátömlesztésénél. Utóbbit pont egy svájci verseny előtt végezték.

Az osztrák sífutó korábban csak tanúként szerepelt az ügyben, de a nyomozás után ő is vádlottá vált. Két másik lebukó sportoló is rá vallott, Dominik Baldauf és Max Hauke is azt mondta, hogy az ő biztatására keresték meg Schmidtet.

Dürr ügyét még komikusabbá és borzasztóbbá teszi, hogy korábban gyűjtést indított azért, hogy tisztán visszatérhessen a versenysportba. Nagyjából 35 ezer eurót össze is adtak neki. A támogatók akkor még nem tudhatták, hogy egy óriási hazugság mögé álltak be.