Összetenném a két kezem, ha döntős a váltó

2019.03.07. 09:40

A magyar csapat az elmúlt négy évben mindig szerzett érmet a rövidpályás gyorskorcsolya világbajnokságokon, ugyanakkor mind a versenyzők, mind a szakvezetés szerint ezt minden eddiginél nehezebb lesz megismételni Szófiában.

"A tavalyi téli olimpia után a szokottnál jóval nagyobb szünetet tartottunk, de a szezon ezúttal is ugyanolyan hosszú volt, mint korábban, viszont így a sportolók könnyebben elfogytak az idény végére. Ennek ellenére most se csinálnánk másképpen, szükség volt a hosszabb pihenőre" - mondta az MTI érdeklődésére Bánhidi Ákos csapatmenedzser.

Liu Shaoang és Sziliczei-Német Rebeka kiesése negatívan befolyásolhatja az eredményességet.

Liu Shaolin Sándor ettől még mindig képes lehet dobogós helyen zárni, de a váltóval hozzá hasonlóan olimpiai bajnok öccse nélkül jóval nehezebb dolga lesz, ráadásul az Európa-bajnokság előtt megsérült bokája mai napig nem gyógyult meg teljesen.

"Összetenném a két kezem, ha döntőbe jutnánk a váltóval"

- mondta az olimpiai és Európa-bajnok, valamint világkupagyőztes és világcsúcstartó négyesről Liu Shaolin, aki úgy vélte, a kézközépcsonttörést szenvedett testvére hiányában nem reális, hogy begyűjtse a váltó az egyetlen még hiányzó címet.

Úgy véli, 500 méteren lehet a legjobb esélye, mert a legrövidebb távon van a legkisebb szerepe a taktikának, ott sokkal inkább a gyorsaság számít.

"Az utolsó két világkupa tulajdonképpen speciális felkészülés volt számomra, hogy megálljam a helyem egyedül is. Sokat tanultam a futamokból, főleg amikor egyszer három dél-koreaival szerepeltem együtt a döntőben" - tette hozzá. 

A nőknél hosszú idő után nem indulhat vb-n a magyar váltó, mert az öt vk-állomáson nem jutott a legjobb nyolc közé, de amint Bánhidi elmondta, ez volt a realitás ettől az átalakulóban lévő csapattól.

A 20 éves Jászapáti Petra és a 19 esztendős Bácskai Sára Luca áll rajthoz, ők viszont a jelenlegi szezonban egyaránt nagy lépést tettek a közvetlen élmezőny megközelítésében: előbbi pályafutása során először nyert vk-versenyt, utóbbi pedig kétszer futott döntőben.

A magyarok egyetlen világbajnoki címét a 23 éves Liu Shaolin szerezte 2016-ban 500 méteren, ezenkívül hat ezüst- és három bronzérem volt a termés az elmúlt négy vb-n. Legutóbb Montrealból egyetlen dobogós pozícióval, Liu Shaolin összetettben elért második helyével távoztak a magyarok.