Megint történelmet írhatott volna a síző, drámai bukás lett a vége

2019.11.24. 15:18

A férfiaknál az idény első szlalomversenyét Henrik Kristoffersen nyerte az alpesisí-világkupában. A norvég mindkét futama elég stabil volt. Dave Ryding pedig újra nagy lehetőséget szalasztott el, hogy ő legyen a britek első világkupagyőztese, megint drámai volt a kiesése. 

Dave Ryding kiesése után a levi sívilágkupán
Dave Ryding kiesése után a levi sívilágkupán

A síszezon Söldenben indult óriás-műlesiklással, és most a finnországi Leviben folytatódott műlesiklással, meglehetősen kemény körülmények között. A második futamban erősen havazott, és a köd miatt sem voltak ideálisak a látási viszonyok. 

Az első futamot a francia Noel Clement nyerte, egy másodpercen belül nyolc versenyző volt. Ryding 39, a svájci Ramon Zenhäusern 66, Kritoffersen 68 századot kapott tőle.

A második futamban a svéd Kristoffer Jakobsen ment nagyon jól, az övé lett a leggyorsabb pálya, végül a 21. helyről a hatodikig jött előre. 

A későbbi indulók többsége nem találta el igazán a ritmust, a top 10-ben volt néhány kiemelkedő menet. A svéd Andre Myrher és a svájci Daniel Yule síelt meggyőzően. A Söldenben még szenvedő Kristoffersen hátulról a negyedikként indult, és egy kisebb hibával együtt is belendült és ritmusosan teljesítette a pályát, az élre is ugrott.

Zenhäusernak nem sikerült ilyen jól a menete, elszállt a dobogója. Ezután jött Ryding, aki már többször is volt világkupa-győzelem közelében. Két éve pont Leviben esett ki az első helyről. A brit elég agresszíven kezdett, a felső részen már 75 századra növelte az előnyét Kristoffersennel szemben. A laposabb részen viszont lelassult, már öt tized hátrányban volt, majd a végét túlpörgette, az egyik kapunál kicsúszott és el is bukott, még a pályát sem tudta teljesíteni.

Clement-n nagy volt a nyomás, de a közel hét tizedmásodperces előny azért tarthatónak tűnt. A francia azonban nem tudta megközelíteni Kristoffersen idejét, kilenc századdal kikapva csak második lett Kristoffersen mögött.

Eredmények, férfi műlesiklás:
1. Henrik Kristoffersen (norvég) 1:48,55 p (1. futam 55,23 mp/2. futam 53,32 mp)
2. Clement Noel (francia) 1:48,64 (54,55/54,09)
3. Daniel Yule (svájci) 1:48,73  (55,49/53,24)

A szakági vk állása 1 futam után (még 11 van hátra): 1. Kristoffersen 100 pont, 2. Noel 80, 3. Yule 60
Az összetett vk állása 2 futam után (még 42 van hátra): 1. Kristoffersen 113 pont, 2. Alexis Pinturault (francia) 100, 3. Mathieu Faivre (francia) és Noel 80-80