Elemér
0 °C
10 °C

Amerikai testvérpárral megy az Eb-re a magyar rövidpályás gyorskorcsolya válogatott

2020.01.19. 12:45

A Liu testvérek - Shaolin Sándor és Shaoang -, illetve a Krueger fivérek - Cole és John-Henry - is tagja a jövő péntektől vasárnapi tartó debreceni rövidpályás gyorskorcsolya Európa-bajnokságon induló magyar válogatottnak, írja az MTI.

Bánhidi Ákos szövetségi kapitány azt mondta: a válogatott összeállításában nekik, akik minden nap látták, mi zajlott az edzéseken, nincs nagy meglepetés.

„John-Henry edzői hívásra került be a csapatba, mert nagyon jól áll a lábán" – utalt Bánhidi arra, hogy az amerikai születésű versenyző a szeptemberi országos bajnokságon bukott, a szárkapocscsontjából letört egy darab, amit műtéttel hoztak rendbe.

A férfiaknál a magyar csapat ötödik tagja Varnyú Alex lesz, míg a női csapatot Jászapáti Petra, az ausztrál születésű Lockett Deanna, Bácskai Sára Luca, Kónya Zsófia és Sziliczei-Német Rebeka alkotja.

Az, hogy az egyéni versenyekben kik indulhatnak - a férfiaknál hárman, a nőknél ketten nevezhetők -, a szerdai csapathirdetésen derül ki. Télvíz idején sok minden érheti az embert, betegség, sérülés is közbejöhet. Vannak még kérdőjelek, az eddigi eredményekből azért lehet erős következtetéseket levonni" – mondta Bánhidi, aki szerint a cél, hogy a magyarok kihozzák magukból a maximumot.

A váltóval olimpiai bajnok Burján Csabával kapcsolatban kijelentette: sajnálja, hogy a sportoló nem erősíti a csapatot - a versenyző a decemberi, sanghaji világkupa előtt tett közösségi oldalán sértő megjegyzést Kínára, ami miatt fegyelmi eljárás zajlik ellene -, ugyanakkor ezzel már nem foglalkoznak".

Az ugyancsak olimpiai bajnok Liu Shaoang az MTI-nek elmondta, a felkészülését egy kisebb hátsérülés nehezítette, de az elmúlt napokban ismét teljes értékű edzésmunkát tudott végezni.

A harmadik-negyedik világkupa-forduló után kezdődtek a panaszok, olyan nagy volt a hátfájásom, hogy már járni sem tudtam, de a legborzasztóbb az volt, hogy a jégen is fájt" - nyilatkozta a fiatlabb Liu testvér, aki szerint ugyanakkor mostanra már mentálisan is rendben van, a fájdalom csökkenésével meg is nyugodott.

Szeretnénk mindig az előző évi teljesítményt túlszárnyalni, a legjobb három mindig a szemünk előtt lebeg, most is ezt tűztem ki célul" - mondta Liu Shaoang, aki tavaly Dordrechtben két arany- és két ezüstéremmel zárt. A váltóban bekövetkezett tagcserékkel kapcsolatban kijelentette, mindennap együtt edzenek, korcsolyáznak így az összeszokottsággal nem lesz baj.

Mindenki felkapja a fejét arra, hogy két ilyen testvérpár is magyar színekben versenyez" - mondta Kruegerékről Liu Shaoang, akik magyar válogatottsága számára is plusz motivációt jelent.

A női csapatból Jászapáti Petra kijelentette, jó futamfelépítést, jó versenyzést, és egy szuperdöntőt vár magától a debreceni Eb-n.

Jól felkészültünk, karácsony óta azon dolgozunk, hogy a lehető legjobb formában legyünk, remélem, ez ki is fog jönni" – mondta Jászapáti, aki 500-on, 1500-on és a váltóval is bízhat a jó szereplésben.

Összesen öt versenyt futottunk a váltóval, de edzésen is nagyon sokat gyakoroltuk a versenyszituációkat. Remélem, mostanra összeértünk annyira, hogy ez a jégen is látszódjon" - tekintett előre a debreceni Eb-re. Meglátása szerint az előzésekben fejlődött legtöbbet, és mivel a 2017-es, magyarországi olimpiai kvalifikációs világkupa "jó élmény volt számára", bízik abban, hogy Debrecenből is hasonló élményekkel fog hazatérni.