Dráma a short track-Eb végén, első helyről zárták ki a magyar váltót

0 AC4I0868
2020.01.26. 17:09

A debreceni rövidpályás gyorskorcsolya-Európa-bajnokság a váltók küzdelmeivel zárult, de már nem szereztek érmet a magyarok. A női váltó harmadikként ért célba, de egy rossz manőver miatt kizárta a csapatot a zsűri, majd a címvédő férfi csapat is erre a sorsra jutott. 

A női döntőben Lockett Deanna, Bácskai Sára Luca, Jászapáti Petra, Németh Rebeka összeállításban áll ki a magyar váltó az olasz, holland és orosz csapat ellen. Hollandia volt a favorit, de éremesélyes volt a magyar csapat.

A váltó sokáig a negyedik helyen haladt, féltávnál Bácskai tört előre, de nem volt szerencsés a manővere, az orosz váltótag miatta sodródott ki az egyik kanyarban. A holland és olasz váltó ekkor elég nagy előnnyel meglépett, a magyar csapat a harmadik helyet tartotta, de nagyon közelítettek az oroszok. Az előnyt ugyan megtartotta Magyarország, de Bácskai manővere miatt kizárták a váltót a döntőből. 

A férfiaknál a címvédő és olimpiai bajnok magyar csapat volt az abszolút favorit. A váltó az Eb-n eddig nem látott összeállításban lépett jégre, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor és az Egyesült Államokból honosított testvérpár, Krueger Cole és Krueger John-Henry alkotta. Ahogy a nőknél itt is az oroszok, a hollandok és az olaszok voltak az ellenfelek a 45 körös futamon.

Az első húsz kör szinte eseménytelenül telt el, a magyar váltó nyugodtan haladt a harmadik helyen a hollandok és az olaszok mögött. Ezután egy jó váltás után Liu Shaolin becsúszott a második helyre, a hollandokat vették üldözőbe.

A 31. kör után előrébb jöttek az oroszok, fokozódott a tempó, a harmadik helyre csúszott a magyar váltó, de csak két körig, jó váltások után visszaszerezte a második pozíciót. Az oroszok egy gyors és taktikus váltással viszont megint mindenkit lekerültek, nagy hajrára és bevállalós manőverekre volt szükség, de Liu Shaoang, majd az utolsó előtti kanyarban Liu Shaolin húzása is bejött, óriási izgalmak közepette szerezte meg a váltónak az első helyet.

A zsűri viszont elég sokat videózta a futamot, mert az egyik váltásnál a magyarok az oroszok elé csúsztak be, erről kellett dönteni, hogy szabályos volt-e.  A zsűri szerint hibáztak a váltásnál a magyarok, megakasztották az orosz váltót a haladásban, ezért a kizárás mellett döntöttek.

A döntőt így az oroszok nyerték a hollandok és az olaszok előtt. 

(Borítókép: A férfi váltó szabálytalansága. Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)