Kár volt ebbe így belenyúlni, a futam a short track reklámja volt

AC4I0867
2020.01.26. 19:13

A magyar válogatott a debreceni rövidpályás gyorkorcsolya-Európa-bajnokságon négy aranyéremmel és három ezüsttel zárt, Az utolsó versenyszámban a magyar váltó az első helyen ért be, de egy bevágás miatt utólag kizárták a csapatot. A magyar csapatvezető és Liu Shaolin Sándor szerint is hibás döntés volt.

„Ha a szabálykönyvre támaszkodunk, akkor meg lehetett hívni ezt a kizárást, de a futamban még volt öt-hat ilyen. Ez az ötezer méteres férfi váltó a sportágnak akkora reklámja volt, amit én is ritkán látok. Úgy gondolom, volt még ilyen szituáció, emlékezhetünk például, hogy Krueger John-Henrynek tigrisugrással kellett nyújtott lábakon átrepülni" – mondta Bánhidi Ákos, a válogatott csapatvezetője.

„Tizenhat ember feszült egymásnak a dobogóért. Mondhatják, hogy szubjektíven értékelek, mert itthon vagyok és megnyertük, és onnan vettek ki minket, de ha ez bárhol máshol történik, külső szemlélőként is azt mondtam volta, hogy ebbe kár volt így belenyúlni. Mindenkitől elvette azt az élményt, amit mutatott ez a futam, hogy nagyszerű dolog ez a short track" – folytattatta a csapatvezető, aki szerint a váltó teljesítménye remek volt, tekintve azt is, hogy Krueger John-Henry súlyos sérülés után jött vissza, a Liu testvérek pedig rengeteg energiát felemésztettek az egyéniben.

Liu Shaolin Sándort is váratlanul érte a kizárás, azért is, mert a futam után a holland csapat is egyből gratulált nekik. „Még az éremátadásnál is mondtam a bírónak, hogy szerintem már megelőztük az oroszokat, előttük voltunk. Ha a szabályt néznénk, akkor az oroszok akadályoztak minket a váltásban, mert összeütköztünk. Mi nem csináltunk semmit. Van egy olyan szabály, hogy a belső emberek (a váltásra várók) nem akadályozhatják egymást és a pályán lévőket. Mi nem csak éppen előztük az oroszokat, hanem jóval előttük voltunk."

A magyarok vasárnap a váltó nélkül is négy érmet szereztek. Liu Shaolin Sándor ezer méteren nyert, összetettben pedig második lett. Liu Shaoang összetettben nyert, míg ezren második. 

„Sanyi a legutolsó napra került a legjobb állapotába, testvérként ők csodálatosan együttműködnek. Ha ez nem is látványos egy külső szemlélőnek, de óriási szerepük van a másik eredményességében. Ez így teljesen jó, hogy Ádóé lett a piros sapka összetettben, de nehéz szétválasztani a teljesítményük magas színvonalát" – mondta Bánhidi. 

Az összetett a szuperdöntőben dőlt el, Liu Shaoang bátyja előtt vezetett, és nem is kellett sok pontot gyűjteniuk a végső sikerhez. Liu Shaolin Sándor egy részhajrá megszerzésével biztosította be magának az ezüstöt, majd visszamaradt, hogy nem szerezzen túl sok pontot testvérével szemben. 

„Jól sikerült a verseny, örültem, hogy Ádóval együtt álltunk a dobogóra, de most tudtunk cserélni egyet. Reméljük a következő évben vissza tudom szerezni azt a helyet" – mondta Liu Shaolin az összetettről.

„Amikor felmentem a jégre nem tudtam, hogy megnyerem az összetettben, Shaolinnak próbáltam segíteni az elején, akinek kellett a második helyért egy hajrá" – mondta Shaoang, aki ezer méterről is beszélt, ott is bevédte testvérét. „Elég rosszul aludtam tegnap este, fájt a fejem, és a korábbi hátproblémám miatt sem éreztem ma annyira nagy formában magam, így inkább próbáltam segíteni. 

Liu Shaolin arról is beszélt, hogy a debreceni közönség segíthet abban nekik, hogy a nagyobb versenyeken is megtanulják kezelni azt a nyomást, ami több ezer szurkolótól érkezik. Bánhidi is csatlakozott hozzá. „Szeretném megköszönni ezt a elképesztő hangulatot és biztatást, fantasztikus élmény volt, hogy ennyire mellettünk voltak a szurkolók."

(Borítókép: Liu Shaolin Sándor a hibás manőver közben. Fotó: Barakonyi Szabolcs / Index)