Ida
6 °C
9 °C

Martin Fourcade befogta Ole Einar Björndalent a biatlon örökrangsorában

2020.02.19. 19:38

A francia Martin Fourcade nyerte a 20 kilométeres egyéni versenyt az olaszországi Antholzban zajló sílövő-világbajnokságon - írja az MTI. Ezzel pedig újabb nagy lépést tett afelé, hogy elérje a sportág örökrangsorában a biatlon legendáját, a norvég Ole Einar Björndalent.

A francia versenyző a 12. vb-aranyát gyűjtötte be, amellyel a norvég Emil Hegle Svendsent megelőzve feljött a második helyre az örökrangsorban a szintén norvég Ole Einar Björndalen (20 vb-aranyérem) mögé. Utóbbit ugyanakkor az egyéni győzelmeket tekintve - 11. elsőséggel - utolérte az élen.

Ebben a számban különösen nagy jelentősége van a lövészetnek, ugyanis négy ötös sorozatot lőnek a versenyzők, és nem büntetőkör, hanem büntetőperc jár minden egyes hibáért. Az ötszörös olimpiai bajnok végül nagy fölénnyel győzött, de drámai pillanatokat kellett átélnie, mivel három tökéletes sorozat után éppen a negyediknél rontott egyet, ezzel felkínálta a lehetőséget legnagyobb riválisának, az utána rajtoló norvég Johannes Thingnes Bönek, hogy elorozza előle az aranyat.

A nyolcszoros világbajnok Bö egyszer már rontott a verseny korábbi szakaszában, azaz a negyedik lövészetnél hibátlan teljesítményre lett volna szüksége ahhoz, hogy utána jobb sífutó idejével győzzön, csakhogy egyszer célt tévesztett, így Fourcade örülhetett, a szám olimpiai címvédőjeként Bönek pedig meg kellett elégednie az ezüsttel. A bronzérmet az osztrák Dominik Landertinger szerezte meg.

A 104 fős mezőny két magyar tagja, Panyik Dávid és Gyallai Soma egyformán rosszul lőtt, előbbinek húszból 12, utóbbinak 10 találata volt, így Gyallai csak a kiesett osztrák versenyzőnél volt jobb, míg Panyiknak még egy brit ellenfelet sikerült megelőznie honfitársán kívül.