Huszonöt éves mélypontra zuhant az osztrák sízés

2020.03.08. 14:09

Huszonöt év után fordult először újra, hogy egyetlen osztrák síelő sem nyer sem szakági, sem összetett világkupát a szezonban. Ez azzal vált biztossá, hogy a rossz időjárási körülmények miatt törölték a kvitfjelli férfi szuperóriás-műlesiklást, így már nem változhatott a sorrend.

A világkupaszezon furcsán ér véget, egyrészt a koronavírus miatt már korábban törölték a Cortina d'Ampezzó-i világkupadöntőt, így egy dupla ponttal fizető verseny maradt ki, és az idény végén több futam maradt el az időjárási viszonyok miatt.

A férfi szuper-G-ben szoros volt a verseny, az utolsó futam előtt a svájci Mauro Caviezel három ponttal vezetett az osztrák Vincent Kriechmayr előtt. Könnyedén megfordítható lett volna az állás, Kriechmayrnak gyakorlatilag egy hellyel kellett volna vernie Caviezelt. A verseny törlésével erre esélyt sem kapott. Caviezel egyébként úgy nyerte meg a szakági világkupáért járó kis kristálygömböt, hogy egyetlen szuper-G futamon sem lett első. 

Bár még a nőknél három, a férfiaknál két verseny hátravan, már eldőlt, hogy osztrák versenyző nem nyer sem szakági, sem összetett világkupát. Ilyen utoljára 1995-ben fordult elő. Az utóbbi évtized meghatározó sízője, Marcel Hirscher, aki sorra nyerte a szlalom, óriás-műlesiklás és összetett világkupát, az idény elején visszavonult, a többi férfi síző pedig nincs az ő szintjén. A nőknél pedig az amerikai Mikaela Shiffrin, a szlovák Petra Vlahová, a svájci Corine Suter és több olasz síző dominált. 

A norvég futam törlése a férfi összetett világkupára is kihatással lehet, a még vezető Aleksander Aamodt Kildének nagyon kellett volna még néhány pont, mert a hátralévő óriás-műlesiklásban és műlesiklásban nem olyan erős, a francia Alexis Pinturault simán ledolgozhatja az 54 pontos hátrányát.