Dopping miatt újabb olimpiai aranyat vesznek el az orosz sílövőtől

2020.10.27. 15:26 Módosítva: 2020.10.27. 15:26
A sílövő Jevgenyij Usztyugovtól várhatóan a vancouveri téli olimpián a tömegrajtos versenyben szerzett olimpiai aranyérmét is elveszik doppingvétség miatt – írja az MTI.

A sportág tisztaságáért felelős szervezet (BIU) keddi bejelentése szerint a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) az orosz sportoló ellen ítélt abban az ügyben, amit ő indított a testületnél.

Mindez azt jelenti, hogy Usztyugov nem kapja vissza a 2014-ben a váltóval szerzett, ám azóta elvett aranyérmét, sőt 2010 és 2014 közötti eredményei törlése miatt várhatóan a négy évvel korábbi olimpiai elsőségétől, illetve bronzérmétől is megfosztják.

Usztyugovnak 21 napja van fellebbezni az ítélet ellen, amennyiben megfosztják vancouveri aranyától, úgy azt az ötszörös olimpiai bajnok francia Martin Fourcade „örökli” meg.

A 35 éves sportoló a sportági világszervezettel (IBU) szemben márciusban nyújtott be keresetet, miután őt az IBU ez év elején a doppingellenes szabályok megsértésében vétkesnek találta, és biológiai útlevélének rendellenes mutatói miatt két évre eltiltotta a versenyzéstől. A fegyelmi határozat szerint 2013-as és 2014-es eredményeit visszamenőleg törölték, így a váltóban elért olimpiai győzelmét is elvették.

Miközben a CAS-nál próbál jogorvoslatot találni, a 35 éves Usztyugovnak az orosz tudomány is igyekszik segítséget nyújtani. Május közepén Alekszandr Makarov akadémikus a sportoló – és szülei – génjeit vizsgálva arra jutott, hogy a sífutó vérének a doppinggyanúra okot adó megemelkedett hemoglobinszintje nem illegális szer használatával, hanem szervezetének biológiai sajátosságaival magyarázható. A CAS-hoz a felmentés reményében benyújtott fellebbezésében Usztyugov az orosz tudós megállapításaira is hivatkozik azon az alapon, hogy folyamatosan emelkedő hemoglobinszintje egyedülálló genetikai tulajdonságainak köszönhető.