Óriási bukás és mentőhelikopter az ausztriai síversenyen

2021.01.22. 15:49
Beat Feuz győzött a férfi alpesi síelők világkupa-sorozatának pénteki lesiklóversenyén az ausztriai Kitzbühelben.

A 33 éves svájci síző, a szám 2017-es világbajnoka azzal tudott az élen végezni, hogy a 3312 méter hosszú, nagyon nehéz pályán végig stabilan, kontrolláltan jött le. Később induló ellenfelei közül azok is, akik a felső szakaszokon még jól álltak, fokozatosan egyre nagyobb hátrányba kerültek vele szemben.

Közülük az egyik volt az amerikai Ryan Cochran-Siegle, aki nagyot bukott, a pályát szegélyező hálót átszakította, de komolyabb baj nélkül megúszta az esetet. Ennek ellenére helikopter érkezett érte, és kivizsgálásra kórházba szállították. A versenyt körülbelül 25 perc elteltével folytatták.

Nem sokkal később a svájci Urs Kryenbühl a célegyenesben, hatalmas ugratás közben, 146,7 kilométer/órás sebességnél elvesztette egyensúlyát és előrebukott. Hosszú percekig mozdulatlanul feküdt a célvonalon túl a hóban, az orvosi stáb gyors elsősegélyben részesítette, majd őt is helikopterrel szállították el.

A verseny újabb jelentős szünet után folytatódott, azután az erős szél miatt állt sokáig a rajtoltatás, végül harminc induló után több sízőt már nem is engedtek lejönni.

A második és harmadik helyen két olyan síelő – az osztrák Matthias Mayer és az olasz Dominik Paris – végzett, aki még az első tíz között siklott le.

Szombaton újra lesiklás lesz, vasárnap pedig szuperóriás-műlesiklást rendeznek.

FÉRFILESIKLÁS

1. Beat Feuz (svájci) 1:53.77 perc

2. Matthias Mayer (osztrák) 1:53.93

3. Dominik Paris (olasz) 1:54.33

A szakági vk állása 4 verseny után (még 4 van hátra): 1. Mayer 238 pont, 2. Feuz 226, 3. Aleksander Aamodt Kilde (norvég) 190

Az összetett vk állása 20 verseny után (még 17 van hátra): 1. Alexis Pinturault (francia) 778 pont, 2. Kilde 560, 3. Marco Odermatt (svájci) 501 pont