Liu Shaoang megszerezte első világbajnoki címét

2021.03.06. 17:22 Módosítva: 2021.03.06. 22:45
Liu Shaoang aranyérmet nyert szombaton 500 méteren a rövidpályás gyorskorcsolyázók hollandiai Dordrechtben zajló világbajnokságán.

A Ferencváros 22 éves gyorskorcsolyázója pályafutása első világbajnoki címét szerezte, korábban olimpiát és Európa-bajnokságot már nyert. Magyarországnak ez a második vb-diadala, mivel Liu Shaolin Sándor 2016-ban ugyancsak a legrövidebb távon diadalmaskodott.

Liu Shaoang a legjobb idejének köszönhetően a legkedvezőbb, egyes pályáról rajtolhatott. Az első kanyarra ennek megfelelően elsőként fordult rá, ráadásul némi előnyt is kidolgozott magának. 

Az üldözőbolyt az orosz Szemjon Jelisztratov vezette, a hajrára fel is ért Liu Shaoangra, de előzési kísérletet már nem tudott indítani, így a magyar klasszis rajt-cél győzelmet aratott az 1500-on bronzérmes Jelisztratov és az olasz Pietro Sighel előtt.

A sikerrel ez sorozatban a hatodik vb, amelyen a magyarok legalább egy dobogós helyet szereztek.

Liu Shaolin a kisdöntőben szerepelt, az utolsó kanyarban ugyan körbekorcsolyázta az addig élen haladó orosz Konsztantyin Ivlijevet, de végül nyolcadikként zárt, mert a manővert a zsűri szabálytalannak találta.

A nők 500 méteres versenyében az 1500 méterhez hasonlóan a holland Suzanne Schulting diadalmaskodott a magyarokkal készülő olasz Arianna Fontanát és az ugyancsak holland Sema Poutsmát megelőzve. A negyeddöntőben búcsúzott Kónya Zsófia a 12., Jászapáti Petra pedig a 13. helyen végzett.

A férfiak jó sorozata a váltóig is kitartott, amely döntőbe jutott szombaton koraeste.
A négyes Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Varnyú Alex összeállításban lépett jégre, azaz ezúttal a Liu fivérekhez hasonlóan ötkarikás bajnok Burján Csaba maradt ki. Az 5000 méteres verseny elején többnyire a hollandok és a franciák mögött, de a kazahok előtt a harmadik pozícióban "utazott" magyar négyes, amely 16 körrel a vége előtt jött fel a már továbbjutást jelentő második helyre. 

Innentől a holland és a magyar kvartett olyannyira fokozta a tempót, hogy előbb a francia, majd a kazah váltó is leszakadt, azaz a magyarok a hollandok mögött magabiztosan jutottak a vasárnapi fináléba.

A Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Bácskai Sára Luca, Sziliczei-Német Rebeka összeállítású női staféta ugyan végig az esélyesebb hollandok és olaszok nyomában tudott maradni a 3000 méteres verseny elődöntőjében, de egyiket sem sikerült megelőznie, így a harmadik hellyel a kisdöntőbe jutott. A futam negyedik tagja, az amerikai négyes messze lemaradva utolsó lett.

Vasárnap az 1000 méter küzdelmei, a 3000 méteres szuperdöntők és a staféták fináléi szerepelnek a programban.

Eredmények:
férfi 500 m:
1. LIU SHAOANG 40,524 mp
2. Szemjon Jelisztratov (Oroszország) 40,603
3. Pietro Sighel (Olaszország) 40,673
...8. LIU SHAOLIN SÁNDOR

női 500 m:
1. Suzanne Schulting (Hollandia) 42,661 mp
2. Arianna Fontana (Olaszország) 42,719
3. Selma Poutsma (Hollandia) 42,850
...12. KÓNYA ZSÓFIA
13. JÁSZAPÁTI PETRA