Szávay Ágnes simán nyerhet Budapesten

2008.06.17. 14:55 Módosítva: 2008.06.17. 15:03
A legrangosabb magyar tenisztornán Szávay Ágnes lehet az első kiemelt. Ehhez még jól kell szerepelnie Wimbledonban, ahová el is utazott kedden délután. Tavaly egy kört ment a brit füvön, idén többet kellene.

Július 5. és 13. között a Római Teniszakadémián rendezik a Gaz de France elnevezésű, 175 ezer dollár összdíjazású női tenisztornát, amelyen várhatóan Szávay Ágnes lesz az első kiemelt.

Márky Jenő versenyigazgató elmondta, elkészült a négyezer fő elhelyezésére alkalmas lelátó is. Az első napokban 800 forintért lehet jegyet vásárolni, az elődöntőben 1500-ba, a fináléban 2000-be kerül majd egy belépő.

„A Roland Garros után itthon, kemény pályán készültem, főként az erőnléti felkészítésen volt a hangsúly. Úgy érzem, jó formában vagyok, már alig várom, hogy ismét füvön teniszezhessek" - mondta a világranglistán 15. Szávay, aki el is utazott a hétfőn kezdődő angol nyílt teniszbajnokságra, Wimbledonba. A sorsolás pénteken lesz, tavaly még a selejtezőből verekedte fel magát a főtáblára - egy kört ment is -, most biztosan kiemelik.

A magyar játékos az egyes mellett párosban is indul az év harmadik Grand Slam-tornáján, amelyen ezúttal is az orosz Dinara Szafina, a Roland Garros döntőse oldalán lép pályára. Még nem tudni, Budapesten párosban játszik-e, és ha igen, akkor ki lehet a partnere.

Szávay tavaly szabadkártyával indult a Római Teniszakadémián, és az elődöntőig jutott, az idén pedig - a jövő hétfői világranglistás helyezésétől függően - várhatóan az első vagy a második helyen emelik ki. Ha második kiemelt lesz, akkor a lengyel Agnieszka Radwanska lehet előtte, aki most a tizennegyedik.

„A fűről számomra sokkal könnyebb átállni a salakra, mert ezt a felületet kedvelem a legjobban, és mert kiskorom óta salakon játszom” - magyarázta

Megerősítette, Monte-Carlót azért választotta lakhelyéül, mert egész évben kiváló körülmények között készülhet, és csak egy telefonjába kerül, ha éppen valakivel edzeni szeretne, mivel az élmezőny jelentős része a hercegségben tartózkodik a tornák közti szünetekben.

A Római Teniszakadémián ott lesz még a francia Alize Cornet, aki a tizenhetedik pillanatnyilag, de az év elején még százon kívül volt.

A hetvenedik Petra Kvitova is jön, akihez nem éppen kellemes emlékek fűzik Szávayt, a Roland Garros harmadik körében éppen a cseh versenyző ütötte el a továbbjutástól.

Szávay a budapesti verseny után Stockholmban is játszik, ott már Pekingre készül, ezért is illesztette a kemény pályás versenyt a programjába.