Federer túl akarja szárnyalni Borgot

2008.06.22. 08:47
Hétfőn kezdődik, két héten át tart 2008 harmadik Grand Slam-versenye, a wimbledoni füves pályás torna. Az elmúlt öt évben győztes világelső, Roger Federer túlszárnyalhatja Björn Borg csúcsát, és megközelítheti Pete Samprasét.

A selejtezőket követően hétfőn a főtábla küzdelmei is megkezdődnek Wimbledonban, a füves pályás Grand Slam-tornán, amelyen magyar játékosért is szoríthatnak a teniszbarátok. Szávay Ágnest a 15. helyen emelték ki, sokan bíznak abban, hogy újra kijön a lépés a 19 esztendős tehetségnek. "A fű remek, úgy érzem, jó formában vagyok, sokat edzettem, legutóbb Wozniackival, és alig várom, hogy elkezdődjék a játék" - mondta a magyar teniszező, aki már kedden elutazott Wimbledonba.

Szávay Ágnes a tavalyi sikerek után az idén kissé visszaesett. Nem a világranglistán, hiszen a WTA-tornák pontozása kedvezett számára, így a gyengébb eredmények ellenére is előrébb lépett a rangsorban. Az év első Grand Slam-tornáján már az első kanyarban búcsúzott, legutóbb a Roland Garroson a harmadik körig jutott. Az egyes mellett a párosban is szép eredményt érhet el Szávay, az orosz Dinara Szafinával remek kettőst alkotnak.

Szávay egyesben az olasz Tathiana Garbin ellen kezd. A két játékos eddig kétszer találkozott, 1-1-re állnak. Még 2005-ben, a modenai salakon a 30 esztendős Garbin győzött 6:3, 6:0-ra, idén a párizsi fedett pályás viadalon pedig a magyar diadalmaskodott 6:3, 4:6, 6:2-re.

Szávay idén versenyez másodszor a londoni gyepen, tavaly egy kört ment. A már tizedik Wimbledonjára készülő Garbin 2006-ban és 2007-ben szerepelt a legjobban, akkor a második fordulóig jutott. Párosban Szávay az orosz Dinara Szafinával az oldalán - tizedik kiemeltként - a sorsolás szeszélye folytán ugyancsak Garbinnal találkozik, aki az ukrán Marija Koricevával alkot duót.

A férfiaknál időtlen idők óta nincs magyar szereplő, a nőknél pedig Czink Melinda, Nagy Kyra és Arn Gréta már a selejtező első köre után búcsúzott a versenytől.

A nőknél amúgy többesélyes a torna, tavaly Venus Williams nyert, és ismerve az amerikai klasszis képességeit, azt az idén is megismételheti, bár az utóbbi hónapokban nincs nagy formában. A belga Justine Henin éppen a Roland Garrost megelőzően vonult vissza, így befuthat az orosz Marija Sarapova, a párizsi győztes és első helyen kiemelt szerb Ana Ivanovics, honfitársa, Jelena Jankovics, vagy akár Dinara Szafina, aki a Roland Garroson döntőbe jutott.

A férfiaknál a címvédő és sorozatban ötször győztes Roger Federer újabb bravúrra készül, feltett szándéka, hogy megjavítja Björn Borg csúcsát. A legendás svéd teniszező 1976 és 1980 között öt alkalommal megszakítás nélkül győzött Londonban. A rekordot egy bizonyos Willie Charles Renshaw tartja hat egymás utáni sikerrel. Az angol úr, hosszú fehér nadrágban, egy tojásra emlékeztető, nemes fából hajlított rakettel, 1881 és 1886 között uralkodott Wimbledonban, majd három évvel később hetedszer is legyőzött mindenkit.

A svájci klasszis 2004. február 2. óta, 229 hete megszakítás nélkül vezeti a világranglistát, sorozatban 59 meccset nyert füves pályán. Federer legnagyobb ellenfele Rafael Nadal lehet. A spanyol salakkirály a Roland Garroson nagyon megverte a svájcit, és most arra készül, hogy füvön is nyerjen. A két zseni tavaly és tavalyelőtt is döntőt játszott.

A nőknél 2000 óta Venus Williams négyszer, Serena kétszer tudott nyerni. Amióta nyílt bajnokságról beszélünk, 1968 óta, Martina Navratilova kilencszer tudott az élen végezni, ebből 1982 és 1987 között hat alkalommal. A második ezen a ranglistán Steffi Graf hét bajnoki címmel.

Wimbledon-statisztika

– Az Egyesült Államok teniszezői 21-szer tudtak nyerni, ezzel ők vezetik az ide vonatkozó ranglistát.

– A legfiatalabb játékos, aki nyert Wimbledonban, Boris Becker volt 1985-ben (17 éves és 227 napos), a legidősebb Artur Ashe 1975-ben (31 éves és 361 napos). A legfiatalabb női versenyző Martina Hingis 1997-ben (16 éves és 279 napos), a legidősebb Martina Navratilova 1990-ben (33 éves és 263 napos).

– Nem kiemeltként Boris Becker 1985-ben, Richard Krajicek 1996-ban, Goran Ivanisevic 2001-ben nyerni tudott, a nőknél az elődöntő a legjobb eredmény, legutóbb ezt 2000-ben Jelena Djokics érte el.

– Selejtezőből érkezett versenyző eddigi legjobb eredménye egy-egy elődöntő volt a nőknél és a férfiaknál is. A nőknél Alexandra Stevenson Davenporttól kapott ki a döntőbe jutásért 1999-ben, a férfiaknál Vlagyimir Volcskovot 2000-ben Pete Sampras állította meg.

- Minden idők legtöbb Grand Slam sikerével a férfiaknál Pete Sampras (14), a nőknél Steffi Graf (22) dicsekedhet.

– A Grand Slamek történetében a leghosszabb győzelmi szériával az egyik oldalról Roder Federer rendelkezik, aki 2005 és 2007 között 10 tornát nyert egymás után, a nőknél Steffi Graf az első, 1987 és 1990 között 13 Grand Slam-sikerrel rendelkezik.

– A legtöbb Grand Slam-részvétellel a férfiaknál Fabrice Santoro dicsekedhet. A francia az idén is indul, ez lesz a 64. GS-e. A másik, még aktív férfi az élbolyban Jonas Björkman immár 58. Grand Slam fellépésére készül, ezzel Jimmy Connorsszal holtversenyben a harmadik helyen áll. A nőknél Amy Frazier vezet, 71 indulással. A legjobb tízben Ai Szugijama az egyetlen aktív. A japán versenyzőnek ez lesz az 58. indulása.

A statisztikák 1968 óta, a nyílt bajnokság kezdete óta értendők.

A kiemelési lista

Nők: 1. Ana Ivanovics (szerb), 2. Jelena Jankovics (szerb), 3. Marija Sarapova (orosz), 4. Szvetlana Kuznyecova (orosz), 5. Jelena Gyementyjeva (orosz), 6. Serena Williams (amerikai), 7. Venus Williams (amerikai), 8. Anna Csakvetadze (orosz), 9. Dinara Szafina (orosz), 10. Daniela Hantuchova (szlovák), 11. Marion Bartoli (francia), 12. Patty Schnyder (svájci), 13. Vera Zvonarjova (orosz), 14. Agnieszka Radwanska (lengyel), 15. Szávay Ágnes (magyar), 16. Viktoria Azarenka (fehérorosz). Az első négy kiemelt közül Ivanovics a paraguayi De Los Rios, Jankovics az ukrán Szavcsuk, Sarapova a francia Foretz, Kuznyecova a szintén francia Johansson ellen kezd.

Férfiak: 1. Roger Federer (svájci), 2. Rafael Nadal (spanyol), 3. Novak Djokovics (szerb), 4. Nyikolaj Davigyenko (orosz), 5. David Ferrer (spanyol), 6. Andy Roddick (amerikai), 7. David Nalbandian (argentin), 8. Richard Gasquet (francia), 9. James Blake (amerikai), 10. Markosz Bagdatisz (ciprusi), 11. Tomas Berdych (cseh), 12. Andy Murray (brit), 13. Stanislas Wawrinka (svájci), 14. Paul-Henri Mathieu (francia), 15. Fernando Gonzalez (chilei), 16. Radek Stepanek (cseh). Federer a szlovák Hrbatyval, Nadal német Beckkel kezd.