Minden idők legnagyobb döntője Wimbledonban

2008.07.06. 22:59 Módosítva: 2008.07.07. 09:14
A svájci Roger Federer mindent megtett, hogy hatodik győzelmét is megszerezze Wimbledonban, de a spanyol Rafael Nadal jobb volt nála. Ha nincs az esőszünet, lehet, hogy korábban befejezik, így sötétedéskorl lett vége az ötórás csatának. Federer szerint Nadal megérdemelte. A spanyol 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7-re nyert. Nadal úgy gondolja, a legnagyobbat győzte le. Federer 2002 óta nem kapott ki füvön.

Ahogyan szokássá vált az elmúlt években, a világranglista első két helyezettje Párizs után a következő Grand Slam-tornán, Londonban is összecsapott egymással. Az eddigi erőviszonyok azt mutatták, Párizsban, salakon a spanyol Rafael Nadal verhetetlen, míg Londonban, füvön a jobban adogató és röptéző Roger Federer.

Borg rekordja megmaradt

Nadal azonban évről évre közelebb került a svájci világelsőhöz, tavaly már öt szettre kényszerítette, idén pedig egyértelműen arra készült, hogy megtöri ellenfele páratlan sorozatát.

Tudományosan igazolták, hogy a svájci szervái ugyanolyan erősek, mint öt éve, de jobban felpattannak a labdái, ezzel nagyobb esélyt ad riválisának. A svájci ötször nyert zsinórban Wimbledonban, hat gyõzelemmel megdönthette volna a svéd Björn Borg rekordját.

Federer tarthatott kissé Nadaltól, mert Párizsban nagyon simán kikapott tőle, előtte sem ment neki, hiába vezetett ellene többször is, előnyét nem tudta megőrizni. Nadal mentálisan roppant erős, tenyeres oldalról nagyszerűen pörget.

Hiányzott a meggyőződés és az agresszivitás

Federer az első szettben 1:1 után elveszítette adogatását, Nadal azonnal kihasználta a fogadóesélyt. A következő gémben három gyors pont után Nadal bizonytalanodott el valamelyest, a svájci is összekapta magát, négy ponttal válaszolt, de arra nem volt lelkiereje, hogy rögtön egyenlítsen.

Nadal, Federer, Wimbledon

Pazar labdamenetek jöttek ezután is, alig hibáztak a játékosok. Nadal rendre Federer fonákjára szervált, és ez a taktika bevált. 5:4 után a címvédőnek lett volna esélye az egyenlítésre, de amikor fogadott, mintha nem tudta volna eldönteni, melyik ütést válassza. Fonákja a hálóban landolt, Nadal kihasználta az esélyt, megnyerte az első szettet.

Kiordított az egyik nézőnek

Federer úgy kezdett, hogy gyorsan egyenlít, 4:1-re vezetett, aztán Nadal is magabiztosan szervált. A következő gémben egy fej feletti röptére készülődve valaki bekiabált a svájcinak, ami annyira megzavarta, hogy hosszúra ütötte. Hatalmasat ordított, de egyidejűleg szét is esett a játéka, gémet sem tudott már nyerni.

Nadal szárnyalt, hatalmas önbizalommal játszott. Federeren látszott az akarat, de más nem. Mindez különösen a fogadóesélyeknél volt szembetűnő, amikor fonákkal a második szervákat, a viszonylag lassú labdákat is a hálóba vágta. Meglévő esélyeinél sem irányított, inkább sodródott, és ezt rosszul tette.

Jókor jött esőszünet

A harmadik szettben 3:3-nál úgy látszott, gyorsan vége lesz a csatának, Federernek saját adogatásánál semmi negyvenje volt, de innen is volt számára visszaút. Rendezte gondolatait, kiváló tenyereseket ütött. 5:4-nél esőszünet jött.

A kényszerpihenő után gyorsan eljutottak a rövidítésig, Federert kétszer is életben tartotta a sólyomszem a fontos labdáknál.

A rövidítésben a svájci három szettlabdát küzdött ki magának, és a harmadikat ásszal be is ütötte.

A negyedik játszmában magabiztosan hozták adogatásaikat, így jutottak el az újabb rövidítésig, ahol az izgalmak hatványozódtak.

Elherdált meccslabdák

Federer 2:5-ös hátránya után négy pontot csinált zsinórban - Nadal kettős hibát ütött -, szettlabdáig jutott, Nadalnak viszont meccslabdája lett egy elképesztő tenyeresből, amit teljesen kiszorított helyzetből ütött. Federer ekkor pazar fonákkal válaszolt, a hálónál lévő Nadal nem is tudott reagálni rá.

Újabb pontot Federer szintén tenyeressel ért el. A világelső ekkor jobban bírta idegekkel, játszmalabdáját értékesítette.

A mindent eldöntő, ötödik szettben Federer rögtön kisebb előnybe került, ő kezdte az adogatást, vagyis Nadalnak kellett mennie az eredmény után.

7:7 után már nem volt kegyelem

A játszmát eső zavarta meg, ez talán megint kissé Federernek jött jobban, mert Nadalt egyáltalán nem törte meg, hogy nem tudta befejezni a meccset.

5:5-nél Nadalnak két labdája is volt, hogy előnybe kerüljön, de tökéletesen adogatott Federer, négy labdát nyert zsinórban. 7:7-nél újra 15:40 volt Federer adogatásánál Nadalnak, a svájci átmenetileg visszajött, de már nem tudta megmenteni a játékát.

Nadal a meccsért adogatott, kétszer röptézett, Federer a sorsdöntő labdát a hálóba vágta. A sötétedés miatt félbeszakadt volna a döntő, ha Federer esetleg egyenlít, de erre nem hagyott esélyt a spanyol. A vége tehát ez lett: Nadal-Federer 6:4, 6:4, 6:7, 6:7, 9:7.

Nézze meg képeinket!

Neki egy, Federernek öt

Federer még a pályán elismerte, Nadal megérdemelten nyert, de megígérte, jövőre megpróbálja visszavenni a címet. „Hihetetlenül harcolt Roger, a legnagyobb játékost győztem le, nekem ezzel egy wimbledoni győzelmem van, neki meg öt” - mondta Rafael Nadal.

Roger Federer hat évvel ezelőtt kapott ki utoljára füvön, akkor a horvát Ancic verte meg. A világranglistán egyelőre még a svájci vezet, de a spanyol közebb került hozzá. Megelőznie akkor sikerülhet, ha a kemény pályás US Openen jobban szerepel, mint a világelső Federer. Kettejük külön csatájának állása ezzel 12-6-ra módosult a spanyol javára. Könnyen lehet, hogy a füves siker nyomán átszakad a gát, és az eddig salakspecialistának gondolt Nadal véghezviszi a korszakváltást.