Nadal: Hihetetlen győzelmet arattam

2008.07.07. 11:42 Módosítva: 2008.07.07. 11:45
A szinte minden szempontból történelmet író wimbledoni döntő után Nadal egyugrásnyira került a világranglista első helyétől. Federer 65 Wimbledonban lejátszott győztes mérkőzés után szenvedett vereséget.

A friss wimbledoni győztes Rafael Nadal soha ilyen közel nem volt még a világranglista első helyéhez. Az angol nyílt teniszbajnokság előtt a spanyol játékos 1145 ponttal volt lemaradva az éllovas Federer mögött, ez a különbség a történelmi siker után 545 pontra csökkent. Nadal a második spanyol teniszező, aki egy éven belül a Roland Garroson és Wimbledonban is győzni tudott, vasárnapi győzelmével a fenti bravúrt 42 évvel ezelőtt bemutató Manuel Santana eredményét ismételte meg.

Nemcsak beállította, meg is döntötte az egykori spanyol klasszis 4 Grand Slam-győzelmet számláló rekordját, hiszen a 22 éves Nadalnak a zsinórban hatodik wimbledoni győzelmére készülő Federer elleni diadala már az ötödik volt. A negyedik szettben két meccslabdát is hárító svájci 1927 után a második játékos lehetett volna, aki két szett hátrányból győzni tud a wimbledoni döntőben, de a spanyol vasárnap jobb volt.

Nadal, Federer, Wimbledon

„Federer igazi bajnok – kezdte a mérkőzés utáni nyilatkozatát ellenfele méltatásával Nadal. – Olyan játékos, aki mindig győzni akar, én pedig nagyon tisztelem ezért. Szerencsére elmondhatom, kiváló a kapcsolatom vele. Nagyon tisztelem, nem csak mint játékost, hanem mint embert is. Boldog vagyok, hogy győztem, de sajnálom Rogert, aki szintén megérdemelte volna a bajnoki címet.”

„Hihetetlen győzelmet arattam, nagyon boldog vagyok, hogy végig nagy harcra tudtam késztetni Rogert, úgy gondolom, a hozzáállásom megfelelő volt. Amikor elveszítettem a negyedik szettet, leültem, és az járt a fejemben, hogy jól játszom, azt kell folytatnom, amit addig csináltam, és reménykedtem, hogy ez eredményt hoz. Ez a hozzáállás segített végül a győzelemhez.”

„Ez életem egyik legkeményebb meccse volt – értékelt a svájci világelső – Úgy éreztem, jól ment a játék, bár az első két szettben számos lehetőséget hagytam kihasználatlanul. Rafa viszont végig kitűnően játszott, és a szurkolók miatt nagyon örülök neki, hogy a döntő megfelelt az elvárásaiknak. Küzdöttem, ahogy csak tudtam, nem tehetek magamnak szemrehányást, de ez most csak ennyire volt elég.”

„Mindketten nagyszerűen játszottunk, nem hiszem, hogy hiányérzet maradt a szurkolókban. Az esőszünetek mindkettőnket egyformán érintettek, engem talán kicsit jobban zavart a szél és a fény, de ezek egyikét sem kifogásnak szánom – amikor a sajtótájékoztató franciául folytatódott, már kicsit messzebbre ment a körülmények elemzésében Federer: – A vége felé már azt sem láttam, ki áll a háló másik oldalán.”

Arra a kérdésre, jelent-e bármilyen vigaszt, hogy 65 mérkőzésen át őrzött wimbledoni veretlenségének egy olyan nagyszerű játékos vetett véget, mint Nadal, a világelső így válaszolt: „Egyáltalán nem. Párizsban, salakon kikapni Rafától egy dolog, benne van, de itt, füvön kikapni tőle nem kevesebb, mint tragédia számomra. Nagyon fáj, be kell vallanom.”

„A világ két legjobb játékosát láthattuk ebben a csodálatos döntőben – nyilatkozta a korábbi háromszoros bajnok, Boris Becker – Aki meg tudja verni Federert füvön, az vitán felül a legjobb. Tudom, hogy egyelőre Roger vezet, de csak idő kérdése, hogy Rafael megelőzze. Federer még soha nem volt ilyen helyzetben, most küzdenie, harcolnia kell, és hamarosan kiderül, csodálatos tehetsége mellett képes-e erre is. Szerintem minden idők legjobb döntője volt, még a 80-as Borg–McEnroe-nál is jobb.”