Arn 30, Marosi 300 helyet léphet előre

2008.07.13. 14:41 Módosítva: 2008.07.13. 14:42
A budapesti WTA-tenisztorna történetében még soha nem nyert magyar játékos, Arn Gréta elődöntőjével beállította Kapros 2001-es és Szávay 2007-es rekordját. Marosi negyeddöntője is nagy bravúr.

Marosi Katalin csak a 799. helyen állt a világranglistán a torna előtt. A 29 éves, erdélyi születésű versenyző korábban a 100. hely közelében volt, 2000. május 8-án a 101. pozíciója jelenti karrierje csúcsát; párosban a 78. helyen is állt már, 2000-ben az Australian Openen a legjobb 16-ba jutott.

Szabadkártyásként most a negyeddöntőig menetelt, az orosz Lapuscsenkova és a 3. helyen kiemelt bolgár Pironkova legyőzésével. A horvát Sprem aztán könnyedén verte (6:0, 6:1). Marosi így is minden dicséretet megérdemel, pályafutása során még sosem jutott WTA-torna negyeddöntőjébe. Az idei évadban is ITF versenyeken gyűjtögette a pontjait, amelyekből pályafutása során 13-at megnyert.

Ezek a versenyek általában 10-25 ezer dollárosak, amelyekért sokkal kevesebb pont és pénz jár, mint a WTA-tornákért. Ahhoz, hogy valaki WTA-tornákon szerepelhessen, vagy szabadkártyát kell kapnia, vagy olyan helyet kell elfoglalnia a világranglistán, hogy minimum a selejtezőkben elindulhasson. Marosi az idén egy 10 ezer dolláros ITF-tornát nyert az argentínai Bell Ville-ben.

A budapesten elért eredménye 35 WTA pontot ért, 4270 dollárt is kapott. Ezzel az eredményével egészen biztosan bekerül a legjobb ötszáz versenyző közé, ami óriási ugrás.

Arn Gréta a 180. helyről vágott neki a versenynek. Elődöntőjével 65 WTA-pontot és 7730 dollárt kasszírozott. Ezzel a 150. hely környékére fog feljönni. A magyar majdnem napra pontosan 6 évvel ezelőtt a 81. helyen is állt a világranglistán. Pályafutása során egyszer nyert tornát, 2007-ben Estorilban.

Idén másodszor jutott WTA-torna elődöntőjébe. A marokkói Fezben az első helyen kiemelt spanyol Medina Garrigues ellen veszített a döntő kapujában. Arn Gréta emellett 4 ITF-tornán tudott első lenni. Remekül menetelt a Római Teniszakadémián, de a franciák fiatal tehetsége, Alizé Cornet megoldhatatlan feladat elé állította.

Arn így látta a meccset: „Nagyon atlétikus játékos Alizé Cornet, sokat kellet futnom a labdái után. Nehéz őt megverni salakon. Elvileg erősebb vagyok, mint ő,n erre építettem a taktikámat. Elfogyott azonban az energiám, lehet, hogy a mandulagyulladás éreztette hatását, és most jött ki rajtam a fáradtság. Zakopalova ellen még jól ment a játék, de neki nem volt akkora küzdőszelleme, mint Alizé-nek és nem is annyira jó játékos. Az egész hetet tekintve nem vagyok elkeseredve, de az ember itthon szeretne versenyt nyerni, és sok embernek az az álma, hogy egyszer egy magyar versenyző nyerjen a Római Tenisz Akadémián.”

A magyarországi WTA-torna történetében még soha nem fordult elő, hogy magyar nyerje a női egyest. A legtovább, vagyis az elődöntőig idén Arn Gréta, tavaly Szávay Ágnes, 2001-ben Kapros Anikó jutott.