Serena Williams nyert, már ő a világelső

2008.09.08. 10:15
Serena Williams nyerte a női egyest a US Openen, így 2003 augusztusa után ismét a világranglista élén áll. Elmarad a visszavágás Wimbledonért a férfiaknál, a világranglistát vezető Rafael Nadal nem jutott a döntőbe.

A brit Andy Murray és Rafael Nadal találkozója szombaton eső miatt félbeszakadt, a harmadik szettben. Murray az első két szettet meglepetésre megnyerte (6:2, 7:6), a harmadikban a világranglista-éllovas Nadal vezetett 3:2-re, amikor a játék félbeszakadt. A vasárnapi folytatásban Murray elvesztette a harmadik szettet, de a negyediket ismét eltette, így megnyerte a mérkőzést. A férfidöntőt magyar idő szerint hétfőn 23 órakor rendezik.

"Nagyon szeretek Nadal ellen játszani, és ez megint meglátszott. Próbáltam nem gondolni arra, hogy már 2-0-ra vezettem, úgy vágtam neki a szünet utáni folytatásnak, mintha most kezdődne az igazi összecsapás. Sietek pihenni, nincs 24 órám a döntőig. Federer ellen is jó az arányom. Nem félek, hiszek abban, hogy képes vagyok a jelenlegi világelső után a korábbi világelsőt is legyőzni" - mondta Murray. Utoljára 72 éve, 1936-ban volt brit férfi Grand Slam-győztes: akkor Fred Perry nyert a US Openen.

"Csalódott vagyok, de örülök is, mert jó elődöntőt játszottam. Fárasztó a szezonom, nem pihenten érkeztem New Yorkba, ráadásul még nincs is vége, hiszen Davis Kupa-elődöntő is vár rám. Murray nagyon jól játszott, én pedig nem tudtam élni azzal a lehetőséggel, hogy az esőszünet miatt egy napot pihenhettem" - jegyezte meg a világelső.

Az amerikai Serena Williams nyerte a női egyest, két szettben győzte le a szerb Jelena Jankovicsot. A magas színvonalú találkozó két óra négy percig tartott, a szerb játékos hiába küzdött kitartóan, nem tudott felülkerekedni az amerikain. Serena Williams harmadszor győzött az amerikai nyílt teniszbajnokságon, de 2002 óta először, ez volt pályafutása kilencedik Grand Slam-győzelme.

Williams diadala azt is jelenti, hogy hétfőtől ő vezeti a női teniszezők világranglistáját. A Williams lány utoljára 2003 augusztusában állt a ranglista élén. Női versenyzőnél még nem volt példa arra, hogy valaki ilyen hosszú idő elteltével ismét első legyen.

"Hittem magamban, a sikerben. Kimerítő volt a döntő, örülök, hogy a fáradtság ellenére képes voltam nyerni. Tudtam, hogy meg tudom csinálni. Pályafutásom új szakasza kezdődik" - mondta Serena Williams.

"Sokkal több esélyem lett volna a győzelemre, ha a második szettet megnyerem, és döntő játszmára kerül sor, mert éreztem, hogy Serena fárad. Sajnálom, hogy olykor a bíró a riválisomat segítette" - jegyezte meg Jankovics, aki esetleges győzelemével maga került volna a ranglista élére.

US Open

Férfi egyes, elődöntő: Andy Murray (6., brit)-Rafael Nadal (1., spanyol) 6:2, 7:6, 4:6, 6:4.

Női egyes, döntő: Serena Williams (4., amerikai)-Jelena Jankovic (2., szerb) 6:4, 7:5.