A tartalékból világbajnok lehet

2008.11.08. 21:30
Az orosz Vera Zvonarjova és az amerikai Venus Williams játssza a női tenisz világbajnokság döntőjét vasárnap Dohában. Zvonarjova már eddig is élete legnagyobb sikerét érte el, mert csak Sarapova visszalépése után indulhatott a versenyen. Williams a világ legjobbját, a szerb Jelena Jankovicsot verte.

Az orosz Vera Zvonarjova ha már tartalékként eljutott a WTA-világbajnokság elődöntőjébe, nem akarta ott befejezni mesés szereplését, legyőzte a szintén orosz Jelena Gyementyjevát.

Az első szett többször veszi látszott számára, de mindvégig hitt benne, hogy megnyerheti. Háromszettes hátrányban volt rögtön az elején, 5:3-nál is kevés esélyt lehetett adni neki, de végül 6:6-nál beérte előbb rangsorolt riválisát.

A rövidítésben 5:1-re vezetett Zvonarjova, akkor azonban mintha megviselte volna, hogy nyerhet, ellenfele hat pontot ért el zsinórban, míg ő egyet. A szettlabdát azonban hárította, és végül 9:7-es rövidítéssel lett az övé az első játszma.

A másodikat simán elveszítette, a harmadikban azonban gyorsan elhúzott 3:0-ra, és ha nem is könnyen, de végül ezt az előnyt megőrizte.

A másik elődöntőben Venus Williams a világelső szerb Jelena Jankovicsot verte. Az első szettben 2:2 után húzott el, és nyerte meg. A másodikban ugyanez volt a helyzet, csak akkor Jankovics hagyta állva őt. A mindent eldöntő harmadikban is követték egymást egy darabig, de a feszültséget Williams bírta jobban, mert a fontos és hosszú gémek a neve mellé kerültek.

Zvonarjova eddig csak egyszer győzte le az amerikait, 2003-ban, Párizsban. Ha most újra megteszi, akkor 1,34 millió dollárt kap, ha nem, akkor 715 ezerrel lesz gazdagabb.

Jegyzőkönyv:

Egyes, elődöntő:
V. Williams (amerikai)-Jankovic (szerb) 6:2, 2:6, 6:3
Zvonarjova (orosz)-Gyementyjeva (orosz) 7:6 (9-7), 3:6, 6:3
Páros, elődöntő:
Black, Huber (zimbabwei, amerikai)-Medina Garrigues, Ruano Pascual (spanyol) 6:1, 6:3
Peschke, Stubbs (cseh, ausztrál)-Srebotnik, Szugijama (szlovén, japán) 6:3, 2:6, 10-4 - szuper tiebreak
A vasárnapi program: páros döntő 13 ó egyes döntő 15:30 ó