Djokovic és Davigyenko győztesen rajtolt

2008.11.09. 13:44 Módosítva: 2008.11.09. 15:21
A férfi teniszezők szezonzáró viadalán, a Mesterek Tornáján az Arany csoport tagjai mutatkoztak be Sanghajban. A sorozatban harmadik elsőségére pályázó Roger Federer hétfőn lép pályára a Vörös csoportban.

Vasárnap magyar idő szerint reggel kezdetét vette Sanghajban a férfi teniszezők szezonzáró versenye, a Mesterek Kupája, amelyen az idei világranglista első nyolc helyezettje vehet részt. A versenyzőket két négy fős csoportba sorsolták, ahonnan az első két helyezettek jutnak tovább az elődöntőbe.

Az Arany csoport tagjai nyitották a tornát, ahol a szerb Novak Djokovic két játszmában, 7:5, 6:3 arányban legyőzte az argentin Juan Marin del Potrót. Az első szettben Djokovic 3:1-nél elvette ellenfele adogatását, majd Del Potro 5:4-nél visszavette azt, de a rövidítésig nem tudta kihúzni, mert Djokovic ismét brékelt, és ezzel meg is nyerte a játszmát.

A második szettben Del Potro 1:1-nél ugyan elnyerte Djokovic adogatását, ám a szerb egyből visszavette az elvesztett szervát, majd 3:3 után még kétszer elvette ellenfele adogatását, amivel a szettet és a mérkőzést is hozta.

A csoport másik összecsapása szorosabb küzdelmet és orosz sikert hozott, miután Nyikolaj Davigyenko három játszmában, 6:7, 6:4, 7:6 arányban legyőzte a francia Jo-Wilfried Tsongát. Az első szettben egyszer-egyszer elvették egymás adogatását, majd a rövidítésben 8-6 arányban a francia volt a jobb.

Davigyenko számára a második szett sem kezdődött jól, hiszen Tsonga azonnal elvette az adogatását, ám az orosz észbe kapott és vissza is szerezte rögtön az elvesztett szervajátékát. 5:4-nél Tsonga a szettben maradásért adogatott, ám 30-40-nél a második szervájára Davigyenko egy szenzációs fonák egyenest ütött, döntő játszmára mentve a mérkőzést.

A harmadik játszma az elején úgy tűnt, hogy simán az orosz játékosé lesz, de Tsonga 5:2-ről visszajött, ám a rövidítésben még pontot sem szerzett, így Davigyenkóé lett a mérkőzés.

A Vörös Csoportban Rafael Nadal távolmaradása miatt első kiemelt Roger Federer a spanyolt helyettesítő, francia Gilles Simon ellen kezdi meg a Mesterek Kupáját hétfőn, míg Andy Murray ellenfele az amerikai Andy Roddick lesz.

Minden mérkőzést két nyert szettig játszanak, és az elődöntőben a két első helyezett a másik csoport másodikjával mérkőzik majd a fináléba jutásért, amelyet november 16-án rendeznek majd. A résztvevők között 4.55 millió dollárt osztanak fel.

Mesterek Kupája, első játéknap

Arany Csoport:
Djokovic (szerb, 2.)-Del Potro (argentin, 7.) 7:5, 6:3
Davigyenko (orosz, 4.) - Tsonga (francia, 6.) 6:7 (6-8), 6:4, 7:6 (7-0)