Venus Williams először világbajnok

2008.11.09. 20:16 Módosítva: 2008.11.10. 10:50
Venus Williams három játszmában győzte le Vera Zvonarjovát a nem hivatalos női tenisz-világbajnokság döntőjében. Az első szettet még az orosz teniszező nyerte, de aztán az amerikai ritmust váltott, és mindössze két játékot veszítve megnyerte a Dohában rendezett szezonzáró viadalt.

Venus Williams miután az elődöntőben kiütötte a világelső Jankovicsot a döntőben sem adta alább a győzelemnél, és valamivel több mint két óra játék után 6:7, 6:0, 6:2 arányban felülmúlta orosz riválisát.

venus

Az első szettet nagy csatában nyerte Zvonarjova, pedig az orosz teniszező már 3-0-ra is vezetett, de az amerikai 5:3-nál a harmadik egyenlő állás után elvette Zvonarjeva adogatását, és rövidítésre mentette a játszmát. A tiebreakben 5-1-re elhúzott Williams, de az orosz felzárkózott, és végül egy roppant szerencsés hálón megpattanó labdával Zvonarjeva mégis csak hozta a szettet.

De Venus Williams nem zuhant össze a második játszma elején, sőt, egyből elvette ellenfele adogatását. Zvonarjeva valahogy nem találta a ritmust a szenzációsan játszó amerikai ellen ebben a szettben, és 6:0 arányban el is bukta azt.

A döntő játszmában megint Williams nyerte el először ellenfele szervajátékát, és bár Zvonarjeva most vissza tudott vágni, az amerikai másodszor is brékelt, és már 4:1-re nála volt az előny. A vége 6:2 lett, és az idősebbik Williams nővér így első világbajnoki címét ünnepelhette.

„Ez egy nagyon kemény meccs volt az utolsó pillanatig”- vallotta be fáradtan a 28 esztendős amerikai az eurosport.comnak. -„De roppant boldog vagyok, nagyon akartam ezt a győzelmet”.

Venus Williams így remek idényt zárt, hiszen júliusban ötödször diadalmaskodott a wimbledoni bajnokságon, és idei harmadik, pályafutása 39. WTA-tornagyőzelmét szerezte meg egyesben.

„Azt hiszem jobban is játszhattam volna, de nagyszerű érzés volt a világ legjobbjai ellen pályára lépni” - értékelt Zvonarjova, akiről szintén elmondható, hogy mostani veresége ellenére eredményes szezont tudhat maga mögött, hiszen nyert WTA-tornát, a válogatottal győztek a Fed-kupa döntőjében, a pekingi olimpián pedig bronzérmes lett egyéniben.

Venus Williams győzelméért 1,34 millió dollárt kapott, a vesztes Zvonarjova pedig 715 ezerrel vigasztalódott.

WTA-világbajnokság, döntő

Venus Williams (amerikai)-Vera Zvonarjova (orosz) 6:7 (5-7), 6:0, 6:2