Andy Murray hazaküldte Roger Federert

2008.11.14. 16:33 Módosítva: 2008.11.14. 16:33
A sanghaji Masters Cup utolsó csoportmeccsein Gilles Simon és Andy Murray nyert. Az előbbi a beugró Radek Stepaneket verte, Murray pedig hatalmas csatában, több mint három órás meccsen győzte Roger Federert, aki második vereségével nem jutott az elődöntőbe. A szombati párosítás: Murray-Davigyenko, Djokovics-Simon.

Hamar eldöntötte az első szettet Gilles Simon, akinek jó néhány esetben szerencséje is volt. Számára volt tétje a mérkőzésnek, hiszen tudta, ha legyőzi Stepaneket, és Federer kikap, továbbjut. 2:0, majd 4:1 után is brékelt Simon. Az első játszmáért adogatva nagyon megküzdött Stepanekkel, de be tudta húzni. A cseh beugró sok hibával játszott, háromszor is kettős hibát vétett, könnyű labdákat ütött a hálóba.

A francia gyors brékkel nyitotta a második játszmát, aztán Stepanek meggyőzően nyerte adogatását. Magabiztosabban és pontosabban játszott a cseh, de nem tudta kibillenteni Simont a megszokott nyugodt átékából. 5:4-ig mindenki viszonylag simán hozta adogatását. Stepanek sokat jött fel a hálóhoz, ebből rendre pontokat csinált. Alig több, mint egy óra játék után Simon a mérkőzésért adogathatott, három meccslabdája volt, a másodikat beütötte. A francia a tőle telhetőt megtette, nyert, továbbjutása a Murray-Federer meccsen múlott.

Utóbbi találkozót megelőzően a brit állt jobban a párharcban, 3-2-re vezetett Federer ellen, legutóbb a madridi torna elődöntőjében nyert.

Federer 3:1-nél próbált ellépni. A fogadóelőny megszerzése után azonban egyből visszavágott Murray, két bréklabdája is volt, a másodikat beütötte. Hihetetlen nagy csata folyt a nyolcadik gémért, Murray két bréklabdát hárított, így egyenlített. Így sem örülhetett a brit, 5:4 után saját adogatását veszítette el, Federernek három szettlabdája volt, az elsőnél Murray csúnyán a hálóba tette a labdát.

Jonas Björkman visszavonul

Amint azt már júniusban jelezte, visszavonul a teniszezéstől Jonas Björkman. A svéd játékos azután erősítette meg korábbi elhatározását, hogy befejezte szereplését az idényzáró Mesterek Kupáján. A sanghaji viadalon párosban indult a zimbabwei Kevin Ullyett oldalán, de duójuk nem jutott az elődöntőbe.

"Nagyszerű, hogy az év egyik legjelentősebb eseményén fejezem be a pályafutásomat, még ha itt egy kicsit tovább is szerettem volna menetelni. Sok szerencse kellett ahhoz, hogy ilyen sokáig teniszezhessek" - nyilatkozott a 36 éves játékos 17 aktív idény után.

A skandináv teniszező pályafutása legjobbjaként - 1997 novemberében - negyedik volt a világranglistán, egyesben hat ATP-tornát nyert, de jellemzően inkább párosban ért el sikereket. Ebben a kategóriában kilencszeres Grand Slam-győztesnek vallhatja magát. Hazája válogatottjával háromszor (1994, 1997, 1998) nyert Davis Kupát.

Murray brékkel nyitotta a második szettet, kétkezes fonákjaira Federer bombaerős tenyeresekkel válaszolt. 5:2-nél kettős brékelőnybe került Murray, aki a szettért adogathatott, sőt szettlabdáig jutott, de háromszor is könnyű ütést rontott, Federer egyet hozott a brékhátrányán. 5:4-nél megint a második játszma volt a tét, de a svájci ekkor szenzációsan belejött, három bréklabdája is volt. Murray sem adta olcsón, mindhármat hárította, de a végén csak sikerült Federernek behúzni a gémet. Az exvilágelső négy játékot nyert egymás után, és már 6:5-re vezetett. A játszmát rövidítésben mégis Murray nyerte.

A döntő játszma előtt hosszabb szünet következett. A sérüléssel bajlódó Federert percekig masszírozták, végül folytatta a játékot, bár láthatóan nem kis fájdalmakkal ballagott vissza a kezdéshez. Nemcsak a tekintetén, a játékán is érezni lehetett, hogy nem teljesen egészséges. Nem ment minden labdára, volt néhány egészen rossz ütése. 3:0-s Murray-vezetés után megint ápolni kellett Federert. Akinek ez a jelek szerint jót tett, ugyanis 3:3-ig jött vissza a meccsbe. Aztán brékelőnybe került, de Murray gyorsan visszavette.

Elképesztő csatát hozott a 10. gém. Nyolc meccslabdája volt Murraynek, de Federer mindet hárította, a közel húszperces játék végén egyenlített. A rengeteg fogadóelőnyt hozó meccs végül egy elrontott adogatással dőlt el. A kilencedik meccslabdáját megnyerte a skót. Továbbjutott, győzelmével Simont vitte az elődöntőbe. Szombaton Murray-Davigyenko, Simon-Djokovics meccseket rendeznek.

Tennis Masters Cup, Sanghaj

Vörös csoport, 3. forduló: Simon (francia, 8.)-Stepanek (cseh, 9.) 6:1, 6:4, Murray (brit, 3.)-Federer (svájci, 1.) 4:6, 7:6 (7-3), 7:5.
A csoport végeredménye: 1. Murray 3 győzelem, 2. Simon 2 gy., 3. Federer 1 gy., 4. Stepanek 0 gy.