Djokovics-Davigyenko döntő lesz Sanghajban

2008.11.15. 15:39 Módosítva: 2015.05.21. 03:11
Ami a nőknél Vera Zvonarjovának sikerült, az a férfiaknál Gilles Simonnak nem. Beugróként nem jutott a fináléba, a végén jobban összpontosító Novak Djokovics megverte őt. A pénteki gigászi küzdelemben elfáradt Andy Murray nagyon könnyen kapott ki a bombaerős orosztól, Nyikolaj Davigyenkótól.

Jól kezdte Gilles Simon a sanghaji Masters Cup elődöntőjét. A Federert is legyőző, Nadal helyén csak beugróként résztvevő francia a szerb Djokovics ellen játszott a döntőbe jutásért, és valamivel több mint háromnegyed óra alatt megnyerte az első szettet.

Míg Simon könnyedén hozta adogatásait, addig Djokovics minden egyes pontért keményen megküzdött. 1:1-nél brékelt a francia, és fogadóelőnyét a szett végéig tartani is tudta. Djokovics szempontjából 3:5-nél, a szerb adogatásánál Simonnak négy játszmalabdája is volt, de akkor nem tudta lezárni az első szettet, csak a saját adogatásánál.

Simon hihetetlen nyugalommal játszott, Djokovics nagyon sok ki nem kényszeríttet hibát vétett. Simon azonban ahelyett, hogy az előny birtokában megnyugodott volna, érthetetlen hibákat vétett a második játszma elején. Kis híján a szerváját is elbukta, 2:1-es Djokovics-vezetésnél ápolni is kellett őt.

Djokovics brékelőnybe került, és ő is megőrizte. Simon a második játszmában már nem volt olyan pontos, mint az elsőben, egyenlített a szerb.

A döntő játszmában 1:1 után megint Djokovics jutott előnybe, az egész meccs során 13. lehetőségéből a másodikat nyerte meg. 3:2-t követően Djokovicsot ápolták. Ahogy a tegnapi Murray-Federer meccsen, megint nagy végjáték következett. Djokovics előbb elvette Simon adogatását, majd másodszor adogathatott a fináléért. Behúzta, pályafutása során először döntőt játszhat a Masters Cupon. Djokovics tavaly három vereséggel búcsúzott a viadaltól.

Davigyenko volt a pihentebb a másik elődöntőn, neki szünnap is jutott. Talán ezért is rögtön brékkel nyitott az orosz, de a Federer-verő skót Murray gyorsan egalizált. Ezt követően mindenki hozta a saját adogatását. Davigyenko többet küzdött a pontjaiért, de így is eljutottak 4:4-ig. Davigyenko az első játszmában nyolc fogadó előnyhöz jutott, amelyből kettőt értékesített is. A második azt jelentette, hogy 6:5-re vezetett, így az első szettért adogathatott, és bár Murray kétszer is vezetett a gémben, Davigyenko hozta a szettet.

A második játszmában is sokkal frissebben játszott Davigyenko, látható volt, hogy rengeteget kivett Murray-ből a Federer elleni csata. 2:2 után brékelt az orosz, majd 4:2-es vezetésnél ismét elvette ellenfele adogatását. A sokkal frissebben mozgó Davigyenko nagy labdákat futott be, tenyeres elütéseire pedig nem volt ellenszere a skótnak. 5:2 után mérkőzéslabdája volt Davigyenkónak, egyből be is ütötte. A nagyon fáradt Murray mindent megtett, de a szombaton sokkal erősebb Davigyenko jutott a döntőbe, 1 óra 39 perc játék után.

Brit teniszező még soha nem játszott Masters Cup-döntőt, most sem fog. Davigyenko révén viszont 1997 után ismét van orosz a fináléban. Akkor Jevgenyij Kafelnyikov három sima játszmában kapott ki az amerikai Pete Samprastől.

Tennis Masters Cup, Sanghaj

Elődöntő: Djokovics (szerb, 2.)-Simon (francia, 8.) 4:6, 6:3, 7:5, Davigyenko (orosz, 4.)-Murray (brit, 3.) 7:5, 6:2.