Botond, Mózes
EUR 389,42 Ft
USD 373,24 Ft
12 °C
29 °C

Djokovics nyerte a Mesterek Kupáját

2008.11.16. 12:26
A sokak által gyengébbnek tartott arany csoportból továbbjutott Novak Djokovics és Nyikolaj Davigyenko vívta a sanghaji Masters Cup döntőjét. A csoportmeccsek során 7:6, 0:6, 7:5 arányban Djokovics nyert. Korábban egyszer találkoztak, egy szerb-orosz Davis Kupa-meccsen, ahol viszont Davigyenko aratott sikert.

Djokovicsé volt az első játék, pedig kettős hibát is vétett. Erőteljesebben kezdett, rögtön az elején brékelt, tíz perc után már 3:0-ra vezetett. A székbíró hibája is kizökkentette Davigyenkót, az orosz nem találta a szerb játékának az ellenszerét.

Húsz perc kellett, és Djokovics már 5:0-ra vezetett. Az orosz tett még egy kísérletet a felzárkózásra, nyerte adogatását, két bréklabdája is volt, de Djokovics fordítani tudott, 32 perc alatt hozta az első szettet.

A játszma nem volt különösebben izgalmas, a második már inkább, sokkal több okuk volt a nézőknek a tapsra. Davigyenko ekkor sem tudott igazán felpörögni, Djokovics frissebben és élesebben teniszezett, sőt sokkal pontosabban is. 1:1 után megint brékelt a szerb, majd saját adogatását hozva már 3:1-re vezetett. Az ötödik gém hozta a találkozó addigi legnagyobb csatáját, nem kis nehézségek árán hozta az orosz.

Djokovics innentől a biztonsági játékra törekedett. Brékelőnye birtokában semmit sem kockáztatott, saját adogatásait hozta, nagyon koncentráltan játszott. Egy óra húsz perc után 5:3-ra vezetett. Két meccslabdája is volt Djokovicsnak, az elsőt Davigyenko az ötödik ászával, a másodikat egy kemény tenyeressel hárította, majd a gémet is megnyerte.

Hogy izgalmasabb legyen a vége, arról Djokovics gondoskodott. A mérkőzésért adogatott, de pontatlanságának köszönhetően Davigyenko semmi harmincra elment, majd két bréklabdához jutott. Djokovics kettős hibát vétett, odalett a fogadóelőnye.

Aztán hamar helyreállt a rend. A szerb megint brékelt, majd ismét a Mesterek Kupájáért adogathatott. Immár sokkal pontosabban tette, három meccslabdája volt, végül teljesen megérdemelten, 1 óra 42 perc alatt meg is nyerte a találkozót.

Novak Djokovics, aki a szlovák Marian Vajda tanítványa, 2003-tól profi játékos. A torna előtt 2008-ban 60 győzelme mellett 16 veresége volt. Idén az Australian Open mellett Indian Wellsben és Rómában nyert Masters Series-versenyt. Pályafutása során 10 ATP-tornát nyert, 16-szor döntőzött. 2007 augusztusa óta a harmadik helyen áll a világranglistán.

1970-ben rendezték az első Mesterek Kupáját, a premier Tokióban volt, az első két évben körmérkőzéses tornán döntötték el az első hely sorsát. 2005 óta rendezik Sanghajban a döntőt, jövőre viszont már London ad otthont a viadalnak. Az első győztes az amerikai Stan Smith volt. A Mesterek Kupája egyik legnagyobb egyénisége a cseh Ivan Lendl, aki 1980 és 1988 között kilenc döntőt játszott, ötször nyert. Ennyi elsősége van az amerikai Pete Samprasnek is. Eddig tíz nemzet teniszezői végeztek az élen. Djokovics győzelmével Szerbia is feliratkozott a listára.

Tennis Masters Cup, Sanghaj

Férfi egyes, döntő: Djokovics (szerb, 2.)-Davigyenko (orosz, 4.) 6:1, 7:5.
Férfi páros, döntő: Daniel Nestor, Nenad Zimonjics (kanadai, szerb, 2.)-Bob Bryan, Mike Bryan (amerikai, 1.) 7:6, 6:2.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek