A Hopman-kupával indul a teniszszezon

2009.01.02. 10:57
Január harmadikán kezdődik a vegyescsapat-világbajnokság, a Hopman-kupa. A már 21. alkalommal kiírt tornát hagyományosan Perthben rendezik, a csapatokban egy-egy férfi és nő teniszezik.

A torna névadója az ausztrálok legendás teniszezője, Harry Hopman, aki 1938 és 1969 között a Davis-kupa-sorozatban irányította a válogatottat, és ez idő alatt 15 első helyet szerzett. Hopman 1985-ben hunyt el az Egyesült Államokban, 1987-ben választották a teniszezők halhatatlanjai közé.

A sorozatot egy másik kiváló ausztrál játékos, Paul McNamee keltette életre, két játékostársával, Pat Cashsel és Charlie Fancuttal karöltve.

Az eddigi 20 bajnoki címen 11 nemzet osztozott, a csúcstartó a címvédő Egyesült Államok 5 arannyal. Öten szereztek két elsőséget: Spanyolország, Németország, Szlovákia, Svájc, Csehország- Csehszlovákia, és másik öt egyszer válogatott egyszer nyert: Ausztrália, Dél-Afrika, Horvátország, Oroszország és Jugoszlávia.

A versenyen egy férfi és egy női egyes mellett egy vegyespáros-meccset rendeznek. Tavaly az amerikai Mardy Fish-Serena Williams duó a szerb Novak Djokovics-Jelena Jankovics kettőst verte 2-1-re, a párosok döntöttek, mivel Serena Williams legyőzte Jankovicsot, Djokovics pedig Fisht.

Az idei sorozatban nyolc csapat küzd az első helyért. A résztvevőket két négyes csoportba osztották. Az A csoportba az Egyesült Államok (Meghann Shaughnessy és James Blake), Oroszország (Dinara Szafina, Marat Szafin), Franciaország (Alize Cornet, Gilles Simon) és a házigazda Ausztrália (Casey Dellacqua, Lleyton Hewitt) került.

A B csoportba Olaszországot (Flavia Pennetta, Simone Bolelli), Németországot (Sabine Lisicki, Nicolas Kiefer), Szlovákiát (Dominika Cibulkova, Dominik Hrbaty) és Tajvant (Szu-Vej Hszieh, Jen-Hszun Lu) sorsolták. A névsorból látszik, minden résztvevő komolyan veszi a viadalt, erős csapatok érkeznek Ausztráliába.

A Franciaország-Tajvan meccsel kezdenek, a körmérkőzések után a két csoport első helyezettjei vívják a döntőt január 9-én. Ezen a tornán a győzelmekért nem osztanak sem ATP-, sem WTA-pontokat.

A Hopman-kupa eddigi győztesei

2008 Egyesült Államok (Serena Williams, Mardy Fish)

2007 Oroszország (Nadja Petrova, Dmitrij Turszunov)

2006 Egyesült Államok (Lisa Raymond, Taylor Dent)

2005 Szlovákia (Daniela Hantuchová, Dominik Hrbatý)

2004 Egyesült Államok (Lindsay Davenport, James Blake)

2003 Egyesült Államok (Serena Williams, James Blake)

2002 Spanyolország (Arantxa Sánchez-Vicario, Tommy Robredo)

2001 Svájc (Martina Hingis, Roger Federer)

2000 Dél-Afrika (Amanda Coetzer, Wayne Ferreira)

1999 Ausztrália (Jelena Dokic, Mark Philippoussis)

1998 Szlovákia (Karina Habsudová, Karol Kucera)

1997 Egyesült Államok (Chanda Rubin, Justin Gimelstob)

1996 Horvátország (Iva Majoli, Goran Ivanisevic)

1995 Németország (Anke Huber, Boris Becker)

1994 Csehország (Jana Novotná, Petr Korda)

1993 Németország (Steffi Graf, Michael Stich)

1992 Svájc (Manuela Maleeva-Fragniere, Jakob Hlasek)

1991 Jugoszlávia (Szeles Mónika, Goran Prpic)

1990 Spanyolország (Arantxa Sánchez-Vicario, Emilio Sánchez)

1989 Csehszlovákia (Helena Suková, Miloslav Mecir)