Szávay fejben megint mélypontra került

2009.01.12. 15:55
Szávay Ágnes 2009 első tornáján is tavalyi formáját hozta, már az első körben kiesett. Edzője, Kuhárszky Zoltán nem érti, mi történt vele, csak abban biztos, hogy fejben megint mélypontra került a világranglista 25.. helyén álló játékos. Kuhárszky abban bízik, hogy az alapozás jól sikerült.

Kuhárszky Zoltán edző szerint pszichológusra lenne szüksége Szávay Ágnesnek, aki idei első tétmérkőzésén 6:3, 7:5-re kikapott a brit Anne Keothavongtól a hobarti tenisztornán. Előtte az Európa-válogatott tagjaként két bemutatómeccsen veszített, az argentin Dulko és az india Mirza ellen.

A világranglistán 25. magyar játékos megfázott Hongkongban, és Hobartba érve antibiotikumra fogta az orvos.

"Sorolhatnám a kifogásokat, Áginak fáj a torka, nem tud aludni, nagyon fújt a szél, de teljesen felesleges. Ági fejben megint mélypontra került - mondta Kuhárszky Zoltán Szávay honlapján.

„Olyan mélypont ez, amely egy 14 éves gyereknél is ritka. Értékelhetetlen volt a teljesítménye, ez még challengerszinten is kevés. Ezzel a játékkal senkit nem tud megverni. A második játszmában 2:5-ről egyenlített, de utána megint képtelen volt pályára ütni a labdát. Teljesen tanácstalannak érzem magam. Az edzői pályafutásom alatt még nem kerültem ilyen helyzetbe. A teniszhez ennek nem sok köze van. Ági nagyon görcsös, pszichológus kell. Ezt nem tudom felfogni. Edzünk tovább, mert az biztató, hogy az alapozás jól sikerült, és fizikális gondjai nincsenek."

Szávay tavaly áprilisban még 13. volt a világranglistán, az év során 26 meccset nyert meg, 25-ször kapott ki, sokszor az első fordulóban búcsúzott, többször megalázó vereséget szenvedett.

Kuhárszky korábban a világranglistán nyolcadik helyig jutó német Anke Huber edzője is volt, Jennifer Capriati is hozzá fordult, amikor válságba került, igaz, együttműködésük rövid ideig tartott.

Szávay mellett már nem dolgozik Bocskay Zsolt, aki nemcsak edzője, hanem a barátja is volt. Többen magánéletbeli problémáival magyarázták kudarcait.