Andy Murray most sem nyer Grand Slamet

2009.01.26. 09:17 Módosítva: 2009.01.26. 12:50

Az idén kirobbanó formában teniszező Murray veretlenül érkezett Melbourne-ben és korábbi meccsein magabiztos győzelmeket aratott. A végső győzelemre esélyes brit teniszező azonban nem jutott a negyeddöntőbe sem, miután öt játszmában, három óra és 12 perces csatában kikapott a spanyol Fernando Verdascotól.

Érdekesség, hogy Murray sokkal kevesebb ki nem kényszeríttet hibát vétet mint vetélytársa, ötször vesztette el adogatását, és több nyerő labdát ütött, mint a spanyol, így is kikapott.

Folytatta remek sorozatát Jelena Gyementyjeva: az orosz játékos hétfőn sima két szettben verte a szlovák Dominika Cibulkovát a melbourne-i ausztrál nyílt teniszbajnokság nyolcaddöntőjében, ezzel idén továbbra is veretlen.

A negyedik helyen kiemelt teniszező megnyerte a Grand Slam-torna előtti aucklandi és sydneyi felevezető viadalt, és már 14 mérkőzés óta nem kapott ki.

A férfiaknál a világranglista-vezető spanyol Rafael Nadal újabb könnyed győzelmen van túl, miután három játszmában nyert a 2007-ben döntős chilei Fernando Gonzalez ellen. Betegség, illetve sérülés miatt három mérkőzés is idő előtt ért véget hétfőn.

A mai napon van egyébkén Ausztrália nemzetei ünnepe. 1787. május 13-án egy 11 hajóból álló flotta indult el Angliából Botany Bay-be, Dél-Wales államba, hogy a börtönkoloniát alapítson a Cook-kapitány által 1770-ben felfedezett ausztrál partokon. Az Arthur Philip kapitány által vezetett flotta alkalmatlannak találta Botany Bayt és két hajóval észak felé hajóztak. 1788. január 26-án aztán a mai Sydney közelében megtaláltak a megfelelő helyet, ahol ivóvíz forrásokra leltek, kevés volt a meredek és göröngyös partszegély. Délután értek oda, majd a többi hajó is követte őket. Napnyugta előtt a parton vonták fel a brit lobogót.

A hétfői nap így a tenisz mellett az ünnepségekről is szól, koncertek lesznek a Forma I-es pálya helyén, fellép többek között Neil Young, és a Prodigy. A külső pályákon már alig lesz meccs, mivel megállás nélkül több mint egy hete tart a torna, így egyre kevesebb a hátralévő meccs.

Eredmények, nyolcaddöntő:

Férfiak: Nadal (spanyol, 1.)-Gonzalez (chilei, 13.) 6:3, 6:2, 6:4 Simon (francia, 6.)-Monfils (francia, 12.) 6:4, 2:6, 6:1-nél Monfils visszalépett, Murray (brit, 4)-Verdasco (spanyol, 14), Tsonga (francia, 5.)-Blake (amerikai, 9.) 6:4, 6:4, 7:6 (7-3).

Nők: S. Williams (amerikai, 2.)-Azarenka (fehérorosz, 13.) 3:6, 4:2-nél Azarenka visszalépett Gyementyjeva (orosz, 4.)-Cibulkova (szlovák, 18.) 6:2, 6:2 Kuznyecova (orosz, 8.)-Cseng (Zheng, kínai, 22.) 4:1-nél Cseng visszalépett Suarez Navarro (spanyol)-Medina Garrigues (spanyol, 21.) 6:3, 6:2.