Szávay-Venus Williams a 4 közé jutásért

2009.02.26. 09:34 Módosítva: 2009.02.26. 15:36

Nem okozott csalódást Arn Gréta az acapulcói salakpályás tenisztorna 220 ezer dollár összdíjazású női versenyében, három játszmára kényszerítette a világranglistán 5. helyen álló Venus Williamset, a döntő játszmában 4:4-nél még mindkét játékosnak esélye volt a továbbjutásra. Szávay kezd formába lendülni, az olasz Vincit is legyőzte és a negyeddöntőbe jutott.

A világranglistán 160. helyezett Arn remekül játszott a rangsorban ötödik, hétszeres Grand Slam-győztes amerikai riválisával szemben. A női profi teniszezőket tömörítő szervezet, a WTA honlapja szerint a 6:3-ra elvesztett első szett után a másodikban rövidítésben egyenlített, s a harmadikban sem játszott alárendelt szerepet.

Három-kettes vezetésénél adogathatott a 4-2-ért, de a tornán első kiemelt Williams egyenlített, majd fordított. Négy-négynél megint esélye volt Arnnak arra, hogy elvegye ellenfele adogatását, ez végül nem jött össze, 4-5-nél pedig elvesztette saját szervajátékát. A mérkőzés 2 óra 43 percig tartott.

"Újabb késői meccsen vagyok túl, nem is tudom, hogy este 10 előtt mentünk-e ki Grétával a pályára. Rögtön elvesztettem az adogatásomat, ami nem volt valami jó kezdés, de aztán az első játszma hátralévő részében elkaptam a fonalat. A második szettben ellenfelem taktikát változtatott: magasra felpörgette a labdákat, ilyet utoljára junior koromban láttam! Egyáltalán nem voltam erre felkészülve, főleg érzelmileg nem.

Rengeteget hibáztam, miközben Gréta sok jó ütést mutatott be, voltak köztük igazi közönségszórakoztató megoldások is. Örülök, hogy végül sikerült nyernem. Ma nem lesznek problémáim az elalvással. Gyengék a lábaim, nagyon fáradt vagyok" - írta Williams a blogjában.

Szávay két szettben verte az olasz Roberta Vincit, így tavaly augusztus után ismét WTA-negyeddöntőt játszhat. Szávay az első szettben 1:4-ről fordította meg az állást, a másodikban 5:3-nál már meccslabdája is volt. Végül 1 óra 48 perc alatt nyert, a negyeddöntőben Venus Williamsszel mérkőzik.

Még sosem találkoztak, Venus Williams viszont annál többször játszott magyarok ellen. Nagy Kyra, Mandula Petra és Czink Melinda után Arn Gréta sem tudta legyőzni. Talán majd Szávay Ágnes.

Arn kiesésével elmarad a két magyar újabb meccse, akik a selejtezőben, a főtáblára kerülésért játszottak egymás ellen. Szávay ugyan kikapott Arntól, de szerencsés vesztesként folytathatta a főtáblán. A meccs kapcsán felmerült néhány kérdés, amit érdemes tisztázni.

Alaposan utánanéztünk, végiglapoztuk a WTA 2009-re vonatkozó, 450 oldalas szabálykönyvét. A szerencsés vesztesre vonatkozó szabály kimondja, hogy – hivatalosan – az utolsó selejtezőmeccs végéig nem hozzák nyilvánosságra, hogy a főtáblán van-e visszalépő, így elméletileg az utolsó kvalifikációs körben vesztesek az utolsó selejtezős meccs végéig reménykedhetnek. A Lucky Loser szabály kimondja, amennyiben van a főtáblán visszalépő, a négy, selejtezőben vesztes közül az juthat tovább, aki a legelőkelőbb helyen szerepel a világranglistán. Ez Arn Gréta győzelmével Szávay Ágnes volt. Ha Szávay nyert volna, a selejtezőben hatodik helyre rangsorolt amerikai Alexa Glatch lett volna a lucky loser.

Rosszul tudtuk és írtuk, mert a selejtezőből továbbjutó négy játékos sorsolással kerül a főtábla megfelelő helyére, és abban az esetben, ha a selejtező napján a főtáblás meccsek is elkezdődnek, illetve ha a selejtezős meccsek kezdete és a főtáblán a kvalifikációs helyek elhelyezése között lép vissza valaki, akkor a lucky loser sem a visszalépő helyére lép be, hanem őt is sorsolják a másik négy játékossal együtt.

Akkor kerül a szerencsés vesztes a visszalépő helyére, ha a selejtezőből továbbjutottak kisorsolása után lép vissza valaki. A WTA-tornák döntő többségében szombattól hétfőig tart a selejtező, és hétfőn már elkezdődnek a főtáblás meccsek. Így történt ez Acapulcóban is, így mind Arn, mind pedig Szávay sorsolással került arra az ágra, ahol végül is elkezdték a küzdelmeket.

Eredmények

Abierto Mexicano Telcel, Acapulco, Mexikó, International Series (a pénzdíj: 220 ezer USD)

Női egyes. 2. forduló: V. Williams (amerikai, 1.)-Arn (magyar) 6:3, 6:7(3), 6:4, Szávay (magyar-Vinci (olasz) 7:6(1), 6:4, Suarez Navarro (spanyol, 3.)-Zahlavova Strycova (cseh) 4:6, 5:7, Ani (észt)-Dulko (argentin, 5.) 7:6(6), 6:3, Johansson (francia)-Garbin (olasz) Garbin visszalépettZakopalova (cseh)-Benesova (cseh, 4.) 6:4, 4:6, 6:7(3), Martinez Sanchez (spanyol, 8.)-Cetkovska (cseh) 6:3, 4:6, 1:6, Parmentier (francia)-Pennetta (olasz, 2.) 1:6, 3:6.

Abierto Mexicano Telcel, Acapulco, Mexikó, ATP World Tour 500 (a pénzdíj: 1 226 500 USD)

Férfi egyes, 2. forduló: Monfils (francia, 2.)-Bellucci (brazil) 7:6 (7-4), 6:7 (7-5), 6:1 Robredo (spanyol, 3.)-Kim (amerikai) 6:2, 6:0 Almagro (spanyol, 4.)-Starace (olasz) 7:6 (7-1), 6:7 (5-7), 6:3 Acasuso (argentin, 5.)-Chela (argentin) 7:5, 6:3 Gimeno-Traver (spanyol) - Montanes (spanyol, 6.) 7:6 (7-5), 7:6 (7-5) Mayer (argentin)-Moya (spanyol, 8.) 6:4, 7:5 Arguello (argentin)-Granollers (spanyol, 7.) 6:4, 6:3 Köllerer (ausztria)-Martin (spanyol) 6:4, 5:7, 7:6 (7-4). A negyeddöntőben: Köllerer-Arguello, Almagro - Gimeno-Traver, Acasuso-Robredo, Mayer-Monfils