A fehérorosz Azarenka lesöpörte Williamst

2009.04.04. 22:44

A fehérorosz Viktorija Azarenka könnyedén verte a világ legjobb női teniszezőjét. Serena Williams befáslizva játszotta végig a döntőt. A Szávay Ágnest búcsúztató Azarenka sok hibával játszott, mégis magabiztosan győzte le a világranglista-első amerikait.

Kétség sem férhet hozzá, a szezon legnagyobb felfedezettje a fehérorosz. A világranglistán 10. játékos élete legnagyobb sikerét érte el. Ez volt pályafutása hetedik döntője, és harmadszor sikerült nyernie a szezonban, életében először győzött ilyen kiemelt tornán.

Brisbane-ben úgy lett első, hogy összes ellenfele nála hátrébb állt a világranglistán. A döntőben a francia Marion Bartolit verte. Az Australian Openen a legjobb tizenhatig jutott, Serena Williamstől kapott ki, sérülés miatt kellett feladnia.

Memphisben aratta Azarenka második tornagyőzelmét, az akkor még előtte álló dán Caroline Wozniackit győzte le a döntőben. A legutóbbi, Indian Wells-i tornán az elődöntőig jutott, Miamiban viszont a döntőig menetelt, többek között Szávay Ágnest is legyőzve.

Nagyon gyorsan, 72 perc alatt véget ért a döntő. Serena Williams már a bemelegítés során is nehezen mozgott. Nagyon zavarta befáslizott bal combja. A találkozó során is érezhető volt, hogy a világ legjobbja nem tud úgy mozdulni a labdákra, ahogy szokott.

Az első játszmában 1:1 után jött az első brék,a fehérorosz előnyét akkor még kiegyenlítette Serena Williams, de Azarenka ismét elvette ellenfele adogatását, és ezt a fogadóelőnyt a szett végéig őrizni tudta, 6:3-mal szerzett vezetést.

Hiába várta a hazai közönség a feltámadást, Serena lélekben feladta, 32 ki nem kényszerített hibája volt. Azarenka ráérzett, hogy a sérült lába miatt sok futásra kell kényszeríteni Williamst, aki amit tudott visszaütött, de kreatív játékra képtelen volt.

A második játszma Azarenka fölényét hozta. Annak ellenére is, hogy a 20 éves teniszező nemegyszer kettős hibával borzolta portugál edzője, Antonio Van Griechen idegeit. Serena ekkor játékban már teljesen szétesett, voltak returnjei, amelyek méterekkel tévesztettek célt. Látszott, hogy nem akarja feladni, mégis alig várja, hogy vége legyen.

Azarenka karrierje legnagyobb sikerét érte el. Életében először nyert a világelső ellen, harmadik WTA-győzelmét rangos tornán aratta. Legyőzte a címvédőt, amiért 1000 pontot és 700 ezer dollárt kapott. Könnyen lehet, hogy egyszerre két oroszt előz a világranglistán.

Sony Ericsson Open, Miami (a pénzdíj: 9 millió USD)

Női egyes, döntő: Viktorija Azarenka (fehérorosz, 11.)-Serena Williams (amerikai, 1.) 6:3, 6:1.