Szávay nem bírt a francia Mauresmóval

2009.05.15. 15:54 Módosítva: 2009.05.15. 15:54

Szávay Ágnes hatalmas önbizalommal, nagyszerűen kezdte Amélie Mauresmo elleni meccsét a 3,5 millió eurós madridi torna negyeddöntőjében. A második játszmától kezdve visszaesett, rengeteget hibázott. Mauresmo feljavult, kemény játékával szemben nem volt ellenszer. 2 óra 9 perc alatt 5:7, 6:1, 6:1-re nyert, elődöntős.

A francia Amélie Mauresmo 21. a világranglistán. Ez az idei hetedik versenye, 17 győzelme és 7 veresége van a szezonban. Elődöntős volt Brisbane-ben, és megnyerte a párizsi tornát, ez karrierje 25. győzelme volt.

Salakon három meccset játszott 2009-ben. Rómában az első körben kikapott a spanyol Martínez Sáncheztől, a Fed Kupában legyőzte a szlovák Cibulkovát és Hantuchovát. Eddigi egyetlen egymás elleni meccsüket a francia hozta. 2008-ban New Havenben, kemény borításon győzött 6:4, 7:5-re

Már az első gémért hatalmas csata folyt. Mauresmo kezdte az adogatást, nem túl jól. Kétszer is kettős hibát vétett, Szávaynak hét bréklabdája is volt, de hiába csinált pazar tenyeres és fonák elütéseket, 10 perc után vezetett a francia 1:0-ra. Ettől függetlenül magabiztosan teniszezett Szávay, pontosak voltak a tenyeresei, kétkezes fonákjai, és rövidítéseivel sem volt gond. 1:2-ről úgy fordított 4:2-re, hogy az ötödik gémben a nyolcadik brékpontját behúzta.

Sokáig nem örülhetett, Mauresmo a következő játékban visszabrékelt, majd hozta saját adogatását. 5:5-ig egyikük sem hibázott, majd Szávay úgy jutott megint fogadóelőnybe, hogy Mauresmo kétszer is kettős hibát vétett, az első szettben ötödször. A továbbra is nagyszerűen játszó Szávay nyerte az adogatását, 63 perc alatt az első szettet is.

A nagy meleg miatt fellocsolták a pályát, közben Mauresmo edzője tanácsait hallgatta. A második játszma a francia fölényével kezdődött. Nagyon biztosan hozta az adogatásait, majd elvette Szávayét, igaz, a magyar háromszor is csúnyán a hálóba vágta a fonákot. 3:1-re ment el Mauresmo, majd a folytatásban is nagyon keményen játszott. 40:0-ről veszítette el Szávay a szettben másodszor is az adogatását, Mauresmo az egyenlítésért adogatott. Három szettlabdája volt, a másodikat beütötte, 32 perc alatt 6:1-gyel egyenlített.

A döntő játszma tragikusan kezdődött, Szávay semmire bukta az adogatását, nem sokkal később másodszor is brékelt a francia, aki kilenc megnyert gém és 4:0 után veszítette el az első játékot. 5:1-nél Mauresmo már a meccsért fogadott. 30:40-nél az első meccslabdáját hozta, 129 perc alatt nyert.

A második és a harmadik játszma összesen annyi ideig tartott, mint az első. Amélie Mauresmo az elvesztett szett után letarolta Szávayt, aki a két utolsó szettben csak kétszer tudta nyerni saját adogatását, ötször elbukta. A magyar teniszező egy bravúros győzelem után a végére meglepően könnyedén megadta magát. Teljesítményért 57 500 eurót és 250 WTA-pontot kapott.

Eredmények, női negyeddöntő:  

Mauresmo (francia)-Szávay 5:7, 6:1, 6:1, Wozniacki (dán, 9.)-Dusevina (orosz) 6:0, 6:4.