Szávay Ágnes tönkreverte Venus Williamst

2009.05.29. 15:12

A Roland Garros eddigi legnagyobb meglepetését okozta Szávay Ágnes. A magyar teniszező zseniális játékkal, két szettben győzte le 1999 párosbajnokát, az egykori világelső Venus Williamst.

Venus Williams ötödször játszott magyarral, eddig egyszer sem kapott ki. A Suzanne Lenglen-stadionban utoljára 2002-ben teniszezett magyar játékos. Akkor Kapros Anikó három szettben – az utolsó kettőben csak egy gémet veszítve – legyőzte a belga Justine Henint.

Szávay kezdte a meccset, Williams hibájából 1:0-ra vezetett. Nagyszerűen folytatta, fogadóelőnyhöz jutott, majd majdnem semmire hozta az adogatását, alig tíz perc alatt 3:0-ra húzott el. Aztán másodszor is elvette Williams adogatását, háromszor is bréklabdája volt, remek fonákkal az utolsót beütötte. Aztán simán hozta a sajátját, 26 percnyi játék után az első szettért fogadott.

Az első öt gémben Venus Williams 11 ki nem kényszerített hibát vétett. Pocsék volt a hálójátéka, hat lehetőségből csak egy pontot tudott csinálni. Úgy nyerte meg Szávay az első szettet, hogy a végén semmire vette el ellenfele adogatását. Venus Williams legutóbb az Australian Openen kapott ki 6:0-ra, a bolgár Cvetlana Pironkova verte.

A nyolcadik gém volt az első, amelyet megnyert az amerikai. 1:1 után 2:2 jött, majd úgy lett 3:2 ide, hogy Williams egyszer a hálóba, háromszor hosszúra ütötte. 3:3 után veszítette el Szávay először az adogatását, kettős hiba és egy nagyon rossz tenyeres miatt. Ez volt az utolsó vesztes gémje, 75 perc után a továbbjutásért fogadott. 40:30-nál meccslabdája volt, az elsőt megcsinálta.

A magyar játékos elképesztő bravúrt hajtott végre, idén harmadszor vert top 10-est, bejutott a torna nyolcaddöntőjébe. A negyeddöntőért a 20. kiemelt szlovák Dominika Cibulkova lesz az ellenfele, akit eddig háromszor győzött le.

"Fellegekben járok, de most rohannom kell, aztán jöhet a párosmeccs Williamsék ellen" - mondta Szávay.