Szávay majdnem sírt, aztán simán nyert

2009.07.13. 14:15 Módosítva: 2009.07.13. 14:15

Szávay Ágnes a svájci Patty Schnyder ellen a rosszul sikerült első játszma – saját adogatása megnyerése nélkül kapott ki 6:2-re – megnyugodott, és sokkal jobban koncentrálvan – 6:4, 6:2 - nyerte meg élete harmadik WTA-tornáját Budapesten. Palermóban és Pekingben nyert, New Havenben sérülés miatt adta fel a finálét.

„Karl-Heinz nélkül nem nyertem volna meg a döntőt. Az első játszma elvesztése után sírás közeli állapotban voltam, bejött hozzám, amikor kiment, mosolyogtam, nagyon nagy kő esett le a szívemről. Mindent megtett annak érdekében, hogy ellazítson, és sikerült neki. Összességében elég jól sikerült az ismerkedős két hét, mindenképpen szeretnék vele tovább dolgozni és remélem, hogy a jövőben is így folytatjuk a mérkőzéseken. Nem gondoltam volna, hogy két hét alatt ennyire összehangolódunk, nagyon pozitív az élmény, amiből szép sikerek születhetnek a jövőben. Remélem, sikerült hosszútávra megtalálnom a megfelelő edzőt” – ismertette Szávay saját honlapján, mi történt vele az első szett után.

Karl-Heinz Wetter nem túl ismert osztrák teniszedző, korábban Jürgen Melzerrel és Ernests Gulbisszal dolgozott. Melzer megnyerte a juniorok wimbledoni bajnokságát, 28. jelenleg a ranglistán, a lett Gulbis hetvenedik, de már volt 38. is.

A szakember hosszú korszakot zárhat le, hiszen Kuhárszky Zoltántól még januárban vált el a legjobban jegyzett magyar teniszező, és azóta nem sikerült állandó trénert találni, bár Sávolt Attila is segítette.

A december végén huszonegy éves Szávay a 220 ezer dolláros torna megnyerése után tíz helyet javított a ranglistán, már a 27. A sikerért 37 ezer dollárt kapott.

A mostani győzelem azért is különlegesen fontos, mert így önbizalommal, illetve nyugalomban készülhet a kemény pályás szezonra. Várhatóan Los Angelesben játszik először, augusztus elején, onnan Cincinnatiba repül, majd Torontóba vezet az útja az augusztus utolsó napján kezdődő amerikai nyílt bajnokság előtt. A US Openen 2007-ben negyeddöntőt játszott, tavaly a második körben esett ki.

Szávaynak eddig a tizenharmadik volt a legjobb világranglista-helyezése, a legjobb húsz közé idén szeretne visszakerülni.