Oroszok ellen teniszezik Szávay és Czink

2009.08.03. 12:55

Nagy meglepetéseket hoztak az elmúlt hét ATP és WTA-tornái. A férfiaknál két selejtezőből érkező is a döntőig ment, ráadásul a brazil Thomaz Bellucci nyert a svájci Gstaadban. A nőknél Stanfordban mindkét Williamst legyőzték, Isztambulban már az első körben kiesett a két legjobb helyen kiemelt. A szerbiai ITF-tornán Filipovski Aleksandra élete első tornagyőzelmét aratta. Szávay és Czink a héten Los Angelesben versenyez.

Három férfi tornát rendeztek a múlt héten, amelyből kettőn igazán nagymeglepetés született. Egyedül Umagban jött a papírforma, Nyikolaj Davigyenko, aki legutóbb Hamburgban nyert, különösebb erőfeszítés nélkül hozta karrierje 16. bajnoki címét. Az orosz már a nyolcadik a legfrissebb világranglistán.

Arra viszont kevesen számítottak, hogy svájci Gstaadban és Los Angelesben is egy selejtezős vívja majd a finálét, sőt a brazil Thomaz Bellucci révén, nyerni is sikerül. A 450 ezer eurós gstaadi, salakpályás torna döntőjében a brazil a német Becket győzte le 6:4, 7:6-ra. Bellucci tavaly májusa óta szerepel a legjobb százban, áprilisban már a 64. helyen is állt, amikor bejutott a Costa Do Sauipe-i torna döntőjébe. Élete első ATP-győzelmét aratta, sikerével 53 helyet ugrott a világranglistán és a 66.

Los Angelesben Sam Querrey nyerte a 700 ezer dolláros keménypályás viadalt. Querrey a hatodik kiemelt volt, ez volt pályafutása második tornagyőzelme, a 26. helyre jött fel, ami karriercsúcs. Querrey idén már negyedszer döntőzött, nyerni most sikerült először. A torna meglepetésembere Carsten Ball. A 22 éves ausztrál a selejtezőből jutott a döntőbe, csak a 205. helyről vágott neki a viadalnak, sikerével 52 650 dollárt keresett és a 145. helyre zárkózott.

Stanfordban a 700 ezer dolláros keménypályás tornán Serena Williams az első, Venus a második kiemelt volt. Közülük csak az utóbbi jutott el a döntőig, de ott kikapott Marion Bartolitól. A Czink Melindát búcsúztató Serenát az ausztrál Stosurtól verte a negyeddöntőben.

Bartoli korábban Jelena Jankovicsot is legyőzte, a fináléban 6:2, 5:7, 6:4-re nyert a világ harmadik legjobbja ellen. Bartoli karrierje legnagyobb sikerét aratta, bár korábban négyszer nyert már viadalt, ezen a tornán két top-10-est is le tudott győzni.

Három elbukott döntő után, első sikerét aratta Vera Dusevina Isztambulban, a 220 ezer dolláros, keménypályás viadalon. A világranglista 44. orosz a cseh Lucie Hradeckát verte, hihetetlen könnyedén, 6:0, 6:1-re. A tornán az első négy kiemelt közül hárman – Vera Zvonarjova, Patty Schnyder és Aravane Razei – már az első körben kiesett. Medina Garrigues, akit a harmadik helyre rangsoroltak, a negyeddöntőben búcsúzott.

Filipovski Aleksandra Szerbiában, Palicsban, egy 10 ezer dolláros salakpályás tornán vett részt. A fiatal játékos, aki csak júniusban kezdte profi pályafutását, a döntőben a selejtezőből érkező horvát Ani Mijacikát győzte le 6:3, 7:5-re. Filipovski – aki a viadal 3. kiemeltje volt – szettveszteség nélkül nyerte a tornát, korábban osztrák, horvát, makedón és szerb ellenfelet vert. A másik magyar induló, Árgyelán Csilla a második körben esett ki, Filipovski győzelme 12 WTA pontot ért.

Szávay Ágnes és Czink Melinda is indul a héten Los Angelesben, a 700 ezer dolláros tornán. Mindkét magyarnak orosz ellenfél jutott az első fordulóban. Szávay Jelena Vesznyina ellen meccsel, idén a Roland Garroson nagyon simán (6:2, 6:0) nyert a magyar, 1-1-re áll az egymással vívott meccsük. Vesznyina jelenleg a 34. a világrangslitán, Szávay a 32.

Czink első körös ellenfele a magyarnál húsz hellyel előbbre álló Jekatyerina Makarova lesz. Idén Estorilban már találkoztak, 5:7, 7:5, 7:5-re az orosz nyert. Ha Szávay továbbjut, ellenfele az ukrán Szavcsuk és a kínai Cseng meccs győztese lesz. Czinkre a japán Krumm, vagy a német Lisicki várhat. Szávay az első kiemelt Szafina ágán szerepel, míg Czink a dán Carolina Wozniackién. A program szerint a Szávay–Vesznyina meccs hétfőn, 23 órakor kezdődik.