Czink Melinda először nyert tornát

2009.09.20. 22:50 Módosítva: 2009.09.20. 23:09

Szetthátrányból fordított Czink Melinda a Quebecben vasárnap este véget ért, női, 220 ezer dolláros tenisztorna döntőjében. A világranglistán két hellyel előbbre álló cseh Lucie Safarovát verte két óra 16 perc alatt 4:6, 6.3, 7:5-re. Czink ezzel pályafutása első tornagyőzelmét aratta, a világranglistán is karriercsúcsot fog dönteni.

A két balkezes teniszező még sosem találkozott korábban, mindketten közel hasonló játékerőt képviselnek. A legutóbbi világranglistán a torna negyedik kiemeltje, Safárová az 50., Czink – akit az ötödik helyre rangsoroltak – az 52. helyen állt.

Safárovának ez volt karrierje hetedik döntője, míg Czink Melinda a másodikra készült. A cseh teniszező négy tornagyőzelemnél tartott, 2005-ben Estorilban és Forest Hillsben, 2006-ban Gold Coaston, Tavaly pedig ismét Forrest Hillsben volt első. Czink életében másodszor került WTA-torna döntőjébe, az elsőt, még 2005. januárjában, Canberrában elveszítette, a szerb szépségtől, Ana Ivanovicstól kapott ki.

Az első szettben fej-fej mellett haladt a két teniszező 2:2-ig mindenki hozta a saját adogatását. Az ötödik gémben brékelt Lucie Safárová. Ezután hatalmas csata zajlott minden pontért. Közel azonosan adogatott mindkét játékos, Czink viszont sokkal gyengébben hozta első adogatásait és a return játéka még a 25 százalékos mutatót sem érte el. Safárová négy ászt ütött, három kettőshibát is vétett, ezzel együtt is 43 perc alatt 6:4-re megnyerte az első játszmát.

A második is hasonlóan alakult, a negyedik gémig mindkét játékos hozta az adogatását, aztán az addig 5 bréklabdát hárító Safárová a hatodikat elbukta, így 3:1-re már Czink vezetett. Ami ennél is fontosabb volt, hogy a következő adogatásnál sikerült megtartani az előnyt. Sőt a következő két adogatását is hozta a magyar így 1 óra 22 perc játék után 6:3-ra nyerte a szettet és egyenlített.

Érdekesen alakult a döntő játszma, az első három gém fogadóelőnnyel ért végett, Czink Melinda jött ki ebből jobban és 2:1-re vezetett. Az előnyt 3:3-nál hozta be a cseh játékos. 4:4 után hozta az adogatását és a tornagyőzelemért fogadott. Tizenöt semmire vezetett, viszont Czink pillanatok alatt fordított, négy labdát is nyert és egyenlített.

A találkozó egyik legfontosabb géme következett. A cseh adogatott, Czink újabb – a találkozón már 11. – bréklabdájához jutott, amit meg is nyert. Nagyon feljavult a védőjátéka, így 2 óra 13 perc után a győzelemért adogathatott. Ez láthatóan teljesen összetörte a 22 éves cseh Lucie Safárovát. Czink Melinda semmire nyerte az adogatását és 136 perc alatt legyőzte ellenfelét.

Élete első WTA-torna győzelmét aratta a magyar teniszező, amellyel 280 pontot gyűjtött és 37 ezer dollárral gazdagodott. Czink idén a 33. győzelmét aratta.

Czink tavaly is indult a tornán, a negyedöntőig jutott, ahol éppen a végső győztes Petrovától kapott ki. Mivel idén a fináléba került, az akkor megszerzett 70 pontját megvédte, igaz az akkori torna az év egyik utolsó versenyének egyike volt, október 27-én kezdődött. Czink egy éve ilyenkor a tokiói tornán versenyzett, ahol nem jutott a selejtezőből a főtáblára. Pályafutása során az 50. helynél előbbre még sosem állt a világranglistán. Ezzel a sikerrel egészen bizonyosan karriercsúcsot és életében először top50-es játékos lesz.

A torna egyébként 1993 óta tartozik a WTA hivatalos programjába és az első versenyt a francia Nathalie Tauziat nyerte. Az eddigi 16 tornán hétszer nyert amerikai, köztük Jennifer Capriati is, 1999-ben. Az oroszok háromszor diadalmaskodtak, Jelena Bovina 2002-ben, Marija Sarapova 2003-ban. Tavaly Nagya Petrova, akit éppen Czink Melinda vert ki a negyeddöntőben, igaz az orosz sérülés miatt adta fel a meccset.