Megelőzte Szávayt Quebec királynője

2009.09.21. 10:43 Módosítva: 2009.09.21. 10:44

Quebec Királynője, így jellemezte a WTA, a női profi teniszezőket tömörítő szervezet hivatalos honlapja Czink Melinda kanadai győzelmét. A magyar játékos életében először nyert WTA-tornát, sikerével ráadásul – 15 helyet javítva – a 37. helyre jött fel a világranglistán, már előzi Szávay Ágnest is.

Az első szettet még 6:4-re elveszítette a balkezes magyar teniszező, de után előbb brékelőnyből egyenlített, majd a döntő játszma legfontosabb pillanatában, a 11. gémben elvette ellenfele, a cseh Lucie Safárová adogatását. A siker azt jelentette, hogy Czink karrierje második fináléját megnyerte. Az elsőt, még 2005-ben, Ana Ivanoviccsal szemben bukta el.

„Csodálatos érzés. Még nem igazán dolgoztam fel a történteket, de fel fogom” – nyilatkozta a női tornákat szervező WTA honlapján a világranglistán immár 37. magyart. – Meccsről meccsre mentem előre a héten, a döntő volt valamennyi közül a legnehezebb. Kockáztatnom kellett az adogatások fogadásánál, ami néha bevált, néha nem. Nagy erőfeszítésre kényszerítettük egymást, és örülök, hogy én kerültem ki belőle győztesen.”

"Ellenfelem nagyon erősen kezdett, öt ászt ütött, ekkor azt gondoltam, hogy ha ez így megy tovább, akkor két szettben kikapok. A folytatásban aztán láttam, hogy csak tartani akarja az eredményt, kihasználtam ezt, és nagy küzdelemben egyenlítettem. A döntő szett pokolian izgalmas volt, minden pontért hatalmas csata zajlott, Lucie már 5:4-re vezetett, és onnan sikerült nyernem" - idézte az MTI.

A vesztes is Czinket dicsérte: "Csak néhány labdameneten múlott a meccs, és azokban ő volt a jobb – mondta Safárová. Próbáltam támadóan játszani, és előre menni, de Melinda ugyanezt tette, amivel nem tudtam mit kezdeni. Nem érzem, hogy bármit is rosszul csináltam volna."

A magyar játékos kanadai sikeréért 37 ezer dollárt és 280 ranglistapontot kapott, amivel 15 helyet javított a WTA-rangsorban.

Czink a közeljövőben Új-Mexikóba utazik, ahol párosban fog versenyezni, majd Kína és Japán következik, és csak október közepén jön haza.