André Agassi felszippantott egy csíkot

2009.10.28. 12:06

A jelenleg harminckilenc éves, három éve visszavonult André Agassi Open címmel önéletrajzi könyvet adott ki, valószínűleg a legpikánsabb részét leközölte a Times. A világ egyik legjobb teniszezője, a nyolcszoros Grand Slam-győztes bevallotta, hogy egyszer drogozott, ami majdnem katasztrofális hatással volt karrierjére.

000 NIC2005022683851

A crystal meth nevű szert használta, a metamfetamin-származék birtoklásáért akár ötéves szabadságvesztéssel is sújtható lett volna.

1997-ben háromszoros Grand Slam-győztesként, olimpiai címvédőként nem ment neki jól a játék, kapcsolata Brooke Shields-szel mélypontra jutott. Egyik barátja, Slim azt kérdezte tőle, nem akar-e füvezni vele? Erre nemet mondott, az újabb ajánlat a már említett szer volt, amelyiktől „úgy érzed magad, haver, mintha te lennél Superman” – írta Agassi.

„Mintha valaki másnak a száján jöttek volna ki ezek a szavak: tudod, mit, bassza meg, igen, gyerünk. A por a dohányzóasztalra került, Slim szívott belőle egy csíkot, aztán én is. Abban a pillanatban tudtam, hogy most átlépem a Rubicont, hátradőltem, elterültem a kanapén, és tudtam, butaságot csináltam. Egy pillanatra sajnálkozás és hatalmas szomorúság volt bennem. Aztán szökőárként jött az eufória, kisöpört minden negatív gondolatot a fejemből. Még sosem éreztem így magam, még soha nem éreztem ilyen energiát magamban” – mondta el őszintén.

andre250

Másnap rendet rakott, minden árulkodó nyomot eltüntetett a pincétől a padlásig, még a kádat is kitakarította.

Eltelt pár hónap, a New York-i repülőtéren sétálva kapott egy telefonhívást, a vonal másik végén a professzinális teniszezők szövetségének (ATP) orvosa volt, akinek "a végzet volt a hangjában".

Tőle tudta meg, hogy doppingtesztje pozitív lett, nem teljesítményfokozót, hanem a rekreációt elősegítő szert találtak a szervezetében. Előbbiért két évet kapna, utóbbiért mindössze három hónapos felfüggesztést.

„A nevem, a karrierem, egy csapásra minden veszélybe került. Minden, amiért addig dolgoztam, összeomolhat. Emlékszem, egy kemény széken ülök, jegyzettömb van a kezemben, és írni készülök. Írni arról, hogy mi történt. Hogy véletlenül beleittam Slim barátom szódájába, és abban volt a drog. Vele amúgy minden kapcsolatot megszakítottam, tudtommal most is droggal foglalkozik. Kérem megértésüket, engedékenységüket. Gyorsan aláírom: üdvözlettel, André Agassi. Szégyellem magam, persze. Ígérem magamnak, hogy ez a hazugság a vége.”

Az ATP felülvizsgálta az ügyet, Agassi nem kapott eltiltást, 1999-ben nyert Párizsban és a US Openen is győzött.

John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elnöke magyarázatot vár az ATP-től, hogy Agassi miként úszhatta meg a doppingolásért járó büntetést. A sportvezető csalódott, hogy Agassi a múltban ilyen dolgokat követett el, pedig mint a fiatalok példaképe éppen neki kellene felhívnia a figyelmet a dopping veszélyeire.