Szávay és Czink külön csoportban Balin

2009.11.02. 13:57 Módosítva: 2009.11.02. 13:58

Szerdán kezdődik a 2009-es szezon utolsó tornája, az első Bajnokok Tornáján a világranglistán tíz legjobb, az idényben legalább egy 220 ezer dolláros tornát nyerő teniszező indul. A szervezők két szabadkártyát adtak, szintén tornagyőzteseknek.

Czink Melinda
Czink Melinda

Minden csoportba három teniszezőt sorsoltak, világranglista-helyezés alapján a legjobb négyet kiemelték. Szávay Ágnes a B csoportba, az ausztrál Samantha Stosur és a spanyol María José Martínez Sánchez mellé került, míg Czink Melinda a német Sabine Lisickivel és a francia Aravane Rezai-jal került össze.

Szávaynak Stosur lehet a nagyobb ellenfél. A világranglistán jelenleg 13., 25 éves, jobbkezes ausztrál fantasztikus szezont produkált. Inkább párosban aratta eddigi sikereit, 22 tornát nyert korábban, egyesben egyetlen győzelme van, idén Oszakában. Párosban 2006-ban a világranglista legjobbja is volt, nyert már Roland Garrost és US Opent is. Idén egyesben a 49-ről a 13. helyre jött fel. A Roland Garroson elődöntős volt, Los Angelesben a döntőt bukta el, 56 meccséből 37-et megnyert, Szávay 2007-ben már legyőzte.

María José Martínez Sánchezzel még sosem találkozott a magyar. A 27 éves spanyol szintén párosban alkotott eddig nagyobbat, itt 11 győzelme van, viszont idén Bogotában és Bastadban is nyerni tudott egyesben. 2008 végén még csak 86. helyen állt, most már a 30. Idén kétszer vert már top10-est, Nagyja Petrovát és Carolien Wozniackit győzte le.

Szávay másik csoportba került
Szávay másik csoportba került

Czink Melinda már kétszer találkozott Sabine Lisickivel, aki a tornán az egyik szabadkártyát kapta (a másikat a japán Kimiko Date Krumm, aki 12 év kihagyás után tavaly tért vissza, idén Szöulban nyert).

A tavalyi Australian Openen Lisicki nyert, Quebecben, ahol Czink tornagyőztes lett és ezzel kvalifikálta magát, a magyar diadalmaskodott. A 20 éves német a 25. világranglistán, idén Charlestonban nyert, az volt karrierje második döntője. Ő is megverte idén Wozniackit (kétszer is), sőt Marion Bartolit és Szvetlana Kuznyecovát is, 30 győzelme és 17 veresége van a szezonban.

Aravane Rezai-val is 1-1-re áll Czink, vele is tavaly találkozott kétszer a balkezes magyar teniszező. Rezai Czink mögött áll a világranglistán, strasbourgi győzelmével jutott el Balira. Az iráni idén augusztusban már 36. is volt a világranglistán, top40-es versenyző ellen négyszer nyert idén, többek közt Torontóban legyőzte Dinara Szafinát is.

MG 1839 up up

A négy csoportban körmérkőzéseket játszanak, a csoportgyőztesek jutnak az elődöntőbe. A versenyek, közép-európai idő szerint, szerdán kora délelőtt kezdődnek, az elődöntőket szombaton, a döntőt vasárnap játsszák. Minden induló 15 ezer dollárt kap, egy győzelem 32 500, kettő 50 ezer dollárt ér a csoportkörben. A döntőben vesztes plusz 50 ezer, a bajnok pedig még 100 ezer dollárt kap. Aki megnyeri az összes meccsét a tornán, az 150 ezer dollárral és 430 WTA-ponttal gazdagodik.

A csoportbeosztások

A csoport: Marion Bartoli (francia, 12.), Shahar Peer (izraeli, 31.), Magdalena Rybarikova (szlovák, 46.)

B csoport: Samantha Stosur (ausztrál, 13.), Maria-Jose Martinez Sanchez (spanyol, 30.), Szávay Ágnes (magyar, 42.)

C csoport: Yanina Wickmayer (belga, 18.), Anabel Medina Garrigues (spanyol, 28.), Date-Krumm Kimiko (japán, 101.)

D csoport: Sabine Lisicki (német, 25.), Czink Melinda (magyar, 38.), Aravane Rezai (francia, 44.).

Zárójelben világranglistás helyezésük.