Világcsúcsot állított fel az ukrán teniszező

2009.11.02. 18:30 Módosítva: 2009.11.02. 18:33

A 2009-es év utolsó 250-es ATP tornáit rendezték a múlt héten. Szerhij Sztahovszkij másodszor nyert tornát, és másodszor is úgy, hogy a selejtezőből indult. Ivan Ljubicic 2007 júniusa után nyert újra, Jürgen Melzer 21 év után tudott osztrákként első lenni Bécsben. Akadt meglepetés bőven.

Nem kis meglepetésre az ukrán Szerhij Sztahovszij nyert Szentpéterváron, igen színvonalas csatában győzte le az argentin Horacio Zeballost, aki karrierje során először játszott ATP-torna döntőjében. Sztahovszkij ezzel a sikerével 118 500 dollárt nyert és 39 helyet javított a világranglista helyezésén, jelenleg az 54. helyen áll. A 23 éves sportoló idén a harmadik olyan játékos – a német Benjamin Becker és a brazil Thomaz Bellucci – után, aki a selejtezőből felkerülve ATP-tornát nyert. Ráadásul Sztahovszkij talán a világon egyedüliként ara is büszke lehet, hogy eddigi két sikerét mindig úgy érte el, hogy nem a főtábláról indult. 1991 után ő volt az első teniszező, aki szerencsés vesztesként tornát nyert, 2008-ban Ivan Ljubicicot verte Zágrábban, a döntőben.

Éppen azt a teniszezőt, aki karrierje végén megint tornát nyert. A 30 éves horvát Lyonban a hazaiak egyik kedvencét, Michael Llodrát győzte le két szettben, ezzel pályafutása kilencedik tornagyőzelmét aratta. 2001 után másodszor nyert a francia tornán és 2007 júniusa után lett megint első. Llodra szabadártyával jutott el a fináléig, egyesben ez volt a hetedik döntője. Párosban már háromszor nyert Grand Slamet (kétszer Australian Opent, egyszer Wimbledont).

A harmadik tornán is nem várt eredmény született. Horst Skoff 1988-as sikere óta először nyerte osztrák teniszező a bécsi tornát. Jürgen Melzer a hetedik kiemeltként tudott a legjobb lenni, a fináléban az ATP-vb-re hajtó horvát Marin Cilicet győzte le. Osztrák játékos 1995 óta a fináléba sem jutott, akkor Thomas Muster a belga Filip De Wulftól kapott ki. Melzer ezzel a sikerrel 45 950 eurót keresett, 150 ponttal pedig feljött a 28. helyre, hét helyet javított.

A magyarok közül Marosi Katalin egy olaszországi, 100 ezer dolláros tornán indult, de második fordulóban kikapott a jóval esélyesebb Tathiana Garbintól. Rohonyi Réka megszerezte első WTA-pontjait, Portugáliában, a 19 éves játékos egy 10 ezer dolláros versenyen egy fordulót ment, de a másodikban, a harmadik kiemelt spanyol Santos-Bravotól. kikapott. Ugyanez nem sikerült a két évvel fiatalabb Lukács Vandának, aki a spanyolországi St. Cugat városában nem jutott a főtáblára.