Szávay Ágnes vereséggel kezdett Balin

2009.11.04. 15:44

Balin megkezdődött az év utolsó női versenye, a Bajnokok tornája. A 600 ezer dolláros versenyen a magyarok közül Szávay Ágnes lépett először pályára. A B csoportban az első ellenfél az ausztrálok világranglista-13. teniszezője, Samantha Stosur volt. Pocsékul kezdett a magyar, majd a nagyszerű játékkal egyenlített, a végére összeomlott, 12 kettőshibája volt.

Szávay kezdte a meccset és nyerte is az adogatását. Onnantól kezdve viszont sokáig úgy folytatódott, ahogy a szezon második felében már oly sokszor. Stosur öt gémet nyert egymás után és alig húsz perc után 5:1-nél már az első szettért fogadott és már 30 semmi volt a javára. A magyar játékos még visszakapaszkodott, szépített, de a következő gémben Stosur hozta az adogatását és 27 perc alatt 6:2-re az első szettet is.

Nagyon jók voltak Stosur statisztikai mutató, 82%-kos volt az első, 62% a második adogatása. Szávay háromszor is kettőshibát vétett és egyszer sem került brék közelébe, míg Stosur négy lehetőségből kétszer elvette Szávay adogatását.

A koncentráció hiánya a második szett elején is megmutatkozott, egyből egy elbukott adogatással kezdődött, amelyben nem kevesebb, mint három kettőshibát vétett a Szávay, aki viszont ezután viszont nagyon összekapta magát. Négy gémet nyert, közte két kísérletből kétszer elvette az ausztrál adogatását. Elsősorban feljavult adogatójátéka miatt 59 perc játék után az egyenlítésért fogadott. Ezt még hárította Stosur, de Szávay saját adogatásával félóra alatt hozta a második játszmát és kiegyenlített.

Egyformán kezdett a két játékos a döntő szettben, 2:1-es Stosur vezetésig mindenki hozta az adogatását, a negyedik gémért óriási csata folyt. Három bréklabdájából az utolsót beütötte az ausztrál, Szávay megint sokat rontott, a meccs ezen szakaszában már 9 kettőshibával állt.

Érthetetlen módon összeroppant Szávay, 1:4-nél 40 semmi volt a javára, és megint három kettőshibát produkált, elvesztette az adogatását, majd Samantha Stosur hozta a sajátját, így 1 óra 38 perc alatt 6:2, 3:6, 6:1-re nyert.

Nagy lehetőséget szalasztott el a második számú magyar teniszező. Nagyszerű tenisszel állt fel szetthátrányból, de a döntő harmadik gémje után teljesen szétesett a játéka. Egy tucat kettőshibája volt, és ami még ennél is nagyobb negatív rekord, egy-egy adogatásban hármasával követte el.

Ha Flavia Pennetta elleni sikerét nem számoljuk – ahol az olasz sérülés miatt feladta a meccset – utoljára a Roland Garroson vert top20-as játékost, igaz akkor Venus Williamst.

Csütörtökön Czink Melinda, az eddig egyetlen kiemeltet verő francia Aravane Rezai ellen kezd – magyar idő szerint fél kilenc környékén. Szávay Ágnes közvetlen utána, a spanyol Maria José Martínez Sanchez ellen javíthat.

Bajnokok tornája, 1. nap

A csoport:
Marion Bartoli (1., francia)-Magdalena Rybarikova (szlovák) 6:4, 6:4

B csoport:
Samantha Stosur (2., ausztrál)-Szávay Ágnes (magyar) 6:2, 3:6, 6:1

C csoport:
Yanina Wickmayer (3., belga)-Kimiko Date Krumm (japán) 7:6(5), 6:3

D csoport:
Sabine Lisicki (4., német)-Aravane Rezai (francia) 6:1, 3:6, 4:6.