Szávay 90, Czink 50 milliót keresett idén

2009.11.13. 16:02

Véget ért a 2009-es női teniszszezon. Voltak nagy visszatérők - Kim Clijsters például US Opent nyert -, Czink Melinda óriásit fejlődött, Szávay Ágnes legalább ennyit esett vissza, új reménységünk Babos Tímea. Az idei 54 versenyen 34 teniszező nyert WTA-tornát a világranglista élén ötször változott a sorrend.

2009-ben mind a pénzdíjak, mind a pontozás megváltozott. 54 versenyen összesen 86 millió dollárt osztottak szét, az eddigi hét helyett kilenc hét pihenő jut a játékosoknak. A 2008-as Tier I-es és II-es viadalok helyett Premier tornákat (összesen huszat) rendeztek, a Tier III-asokból és IV-esekből International sorozat lett 29 versennyel.

A két egykori világelső is visszatért, Justine Henin egyelőre csak szóban, jövőre lép újra pályára. Kim Clijsters viszont négy versenyen indult, megnyerte a US Opent, ezzel sikerrel ismét top20-as lett. Hosszú sérülés után lépett újra pályára Marija Sarapova, 14. helyen fejezte be a szezont.

Kim Clijsters
Kim Clijsters

Az 54 versenyen 34 teniszező nyert egyesben, hatan voltak – Serena Williams, Viktorija Azarenka, Szvetlana Kuznyecova, Caroline Wozniacki, Dinara Szafina, Jelena Gyementyeva – akik három tornán lettek elsők. Az egyes és a párosversenyeket is figyelembe véve a spanyol María José Martínez Sánchez volt a legeredményesebb két egyéni és hét párosdiadallal. A Grand Slameken Serena Williams parádézott, két egyéni és három párosgyőzelemmel áll idén, az Australian Openen és Wimbledonban lett egyesben bajnok.

Tizenhárom olyan teniszező van, aki idén először nyert tornát, köztük Czink Melinda is, aki Quebecben győzött. Szávay Ágnes a másik magyar, aki idén tornát nyert, budapesti sikere volt harmadik első helye.

Czink Melinda
Czink Melinda

Csak két olyan teniszező akadt, aki meg tudta védeni tavalyi tornagyőzelmét, a thaiföldi Tamarine Tanasugarn ’s-Hertogenboschban, a dán Caroline Wozniacki pedig New Havenben nyert újra. A román Alexandra Dulgheru az egyetlen, aki selejtezőből érkezve nyert döntőt, illetve Kim Clijsters, aki szabadkártyásként nyert, ráadásul Grand Slamet.

Az évet Jelena Jankovics kezdte a világranglista éléről, Serena Williams és Dinara Szafina négyszer váltotta egymást, az amerikai fejezte be az élen, karrierje során másodszor. Serena 88. hetét tölti majd az első helyen, ezzel nyolcadik az örökranglistán, Steffi Graf 377 hetes elsősége megdönthetetlen csúcsnak tűnik. A világranglistához kapcsolódik még, hogy Jelena Jankovics és Dinara Szafina is úgy tudott első lenni, hogy egyszer sem nyert még Grand Slamet.

Serena Williams
Serena Williams

Serena Williams megnyerte az idei esztendő nyolc legjobb teniszezőjének kiírt WTA-világbajnokságot is. Az amerikai mindenkit legyőzött, testvérét kétszer is, éppen Venustól hóditotta el a bajnoki serleget.

A Bajnokok Tornáját idén rendezték meg először, azok vehettek részt, akik legalább egy, minimum 220 ezer dolláros tornát nyertek. Balin a két magyar is indult, de győzelem nélkül estek ki a csoportjukból. A viadalt a francia Aravane Rezai nyerte, a döntőben honfitársa, Marion Bartoli feladta a meccset.

Az év két legnagyobb felfedezettje a fehérorosz, de az Egyesült Államokban, az arizonai Scottsdale-ben élő Viktorija Azarenka, illetve a lengyel bevándorlók gyermekeként már a dániai Odensében született Caroline Wozniacki. Mindketten három tornát nyertek idén. Azarenka 2005-ben még Szávay Ágnessel junior párost nyert az Australian Openen. Az elmúlt négy évben 92., 30., 17., idén pedig a hetedik helyen zárta az évet. Wozniacki 2006-ban még csak a 237. helyen állt, két éve 64., tavaly 13. helyezett volt, idén negyedik helyen fejezte be az évet. Nagyon motivált, nem titkolja, a célja a világranglista első helye.

Caroline Wozniacki
Caroline Wozniacki

Az idei szezonban Czink Melinda fejlődött a legtöbbet azok közül, akik a legjobb negyvenbe kerültek. A 27 éves teniszező a 114. helyről kezdte az évet és a 38. helyen fejezte be. Karrierje legjobb eredményeit is idén érte el, szeptember 21-én a 37. helyen állt.

Mind a négy Grand Slamen indult a főtáblán, Párizsban a harmadik fordulóba jutott. Emellett 18 WTA-tornán lépett pályára, négyszer – Hobart, Charleston, Birmingham és Oszaka – negyeddöntős volt, a marokkói Fézben elődöntőig jutott, Quebecben karrierje első WTA-torna győzelmét aratta. Ezzel a sikerrel jutott ki Balira, a Bajnokok Tornájára, ahol két, igen szerencsétlen meccsen is kikapott, így 61 találkozójából 38-at nyert, összesen 1602 pontot gyűjtött, 294 269 dollárt keresett.

Ami sikerült Czinknek, az nem jött össze Szávay Ágnesnek. 2007-ben még a 20., tavaly a 28. helyen zárta az évet és joggal várta tőle mindenki – ahogy Azarenkának és Wozniackinak is sikerült –, hogy végre bekerül a legjobbak közé. Nem sikerült. Rosszul indult az év, első körben kiesett Hobartban, az Australian Openen és Dubajban is. Február végén Acapulcóban negyeddöntőig jutott, szettet vett el Venus Williams-től, de végül kikapott. A szezonja legnagyobb meccsén, Párizsban a Roland Garroson lemosta Venus Williamst 6.0, 6:4-re, aztán meglepetésre kikapott a szlovák Dominika Cibulkovától.

Szávay Ágnes
Szávay Ágnes

Wimbledonban megint az első körben búcsúzott, viszont utána karrierje harmadik tornagyőzelmét aratva, negyedik kiemeltként megnyerte a budapesti tornát.

Az év második felében érthetetlen módon összeomlott, hét tornán indult, de csak három meccset nyert. Egyszer sem tudott megverni top50-es játákost, az olasz Flavia Pennettát is csak úgy, hogy ellenfele sérülés miatt feladta a meccset. Az élboly helyett a 40. helyen fejezte be a szezont, ilyen rosszul 2007. augusztus 19-e óta nem állt. Előbb edző nélkül versenyzett, majd rátalált az osztrák Karlheinz Wetterre, de ezután sem jöttek az eredmények. Ígéri, 2010-ben sokkal jobb lesz.

Az adózás miatt Monacóba költözött, majdnem ötven százalékos mutatójával is – 24 győzelem mellett 23 vereség – 475 755 dollárt keresett ebben az évben, ami nagyjából 90 millió forint. Ez az összeg eltörpül Serena Williams jövedelme mellett, aki az év végén – első női teniszezőként - lépte át a hatmillió dolláros határt. Ebben a kategóriában világcsúcstartó, pályafutása alatt 6 545 586 dollárt teniszezett össze (csak összehasonlításképp: Szávay 1 597 837 dollárnál tart).

A magyar női tenisz egyik legnagyobb ígérete Babos Tímea. A még csak 16 éves játékos idén került fel a felnőtt világranglistára, a junioroknál sokáig a harmadik legjobb volt. Babos idén öt brit versenyen indult, Edinburghben és Sunderlandben nyert, Bournemouthban és Felixstowe-ban csak a döntőben kapott ki. Egyedült Barnstaple-ban nem sikerült komolyabb eredményt elérni, az 50 ezer dolláros verseny selejtezőjében esett ki. A felnőttek között 26 meccséből 20-at megnyert, jelenleg 700. a világranglistán. A juniorok között a Roland Garroson a legjobb 16-ba, Wimbledonban az elődöntőig jutott, a US Openen egy kört ment. 2009-ben három junior tornát nyert meg.

Babos Tímea (jobb oldalt)
Babos Tímea (jobb oldalt)

Babosnak jelenleg 29 WTA-pontja van. Ha 2010-ben nem csak 10, de 50, vagy esetleg 75 ezer dolláros tornákon is sikeres lesz, hamar elérheti az élmezőnyt. Egy 50 ezer dolláros tornagyőzelméért 70, egy 75 ezer dollárosért pedig 110 pont jár. Az idei végeredmény alapján a 700. és a 250. hely között 171 pont csak a különbség, vagyis két ilyen tornagyőzelemmel könnyen behozható, ráadásul Babosnak majd csak november elején kell az idei pontokat megvédenie.

A 2010-es szezon január negyedikén az ausztráliai Brisbane-ben és az új-zélandi Aucklandban rajtol.