Szávay: Ez azért nem a világvége

2009.11.18. 18:51 Módosítva: 2009.11.18. 18:51

A teniszező Szávay Ágnes a világranglista huszonnyolcadik helyről kezdte az évet, a negyvenediken zárta. Terve, hogy idén a legjobb húszban állandósítja helyét, nem sikerült. Időközben már nem ő a legjobb magyar játékos, a hét évvel idősebb, 28 éves Czink Melinda nagy hajrával és két hellyel megelőzte.

“Mélyponton kezdtem az évet, mélyponton is fejeztem be, eközben a budapesti tornagyőzelem volt a csúcspont. Az év elején különváltunk az edzőmmel, akivel négyéves munka szakadt meg, ez lelkileg megviselt. Az év végére már kimerültem, rengetegszer voltam beteg, nem tudtam rendesen edzeni, fizikálisan sem bírtam a meccseket, fontos helyzetekben ez látszódott is” - kezdte évértékelését Szávay.

Szezonját ingadozónak minősítette, a negyvenedik helyezésre csak annyit mondott, lehetne jobb is, de ez az azért nem a világvége.

“Az év eleji mélypont tizenötször mélyebb volt, mint az év végi, még ha a szezon második felében nem is nyertem csak három meccset” - érzékeltette, mennyire megviselte, hogy Ausztráliában elszakadt Kuhárszky Zoltántól.

“Sokat szenvedtem, őrlődtem idén” - jelentette ki, mert edzésen ugyan jól ment neki, de ebből keveset látott viszont élesben.

szav

Új edzőjével, az osztrák Karl-Heinz Wetterrel technikailag sokat fejlődött, de a tenisznek van pszichés és fizikai része is, és mivel sokat volt beteg, fizikailag kimerült, ami a mentális állapotára is hatással volt.

“Ha mulatságos, ha nem, az ütéseim a legjobbak, ezért is gondolom úgy, hogy helyes úton járok, biztonságban vagyok Karllal” - vallotta be.

Szávay örül Czink sikereinek, nem vele kell rivalizálnia. Abból sem von le következtetéseket, hogy kortársa, a hozzá hasonlóan tehetséges fehérorosz Azarenka a hetedik helyig jutott a világranglistán.

“Nem szeretek hasonlítgatni, neveket kiemelni. Örülök neki, hogy bekerült, mert mindez csak az mutatja, hogy nem lehetetlen a top tízig eljutni. A kortársaim közül Vaidisova és Krajicek ugyanakkor hátrább van, mint én, de ha Ivanovicsot vagy Csakvetadzét hozom példaként, az esetük is mutatja, vannak hullámvölgyek ebben a sportágban. Előbbi világelső volt, most pihen, utóbbi az ötödikről a hetvenedikig zuhant vissza. A teniszben is minden példának van ellenpéldája.”

Úgy érzi, nem visszafordíthatatlan, hogy újra a legjobbak közt legyen, ezért most sok kisebb tornán is elindul, hogy önbizalmat szerezzen.

“A legfontosabb, hogy önbizalmam legyen, mert így nagy mumusom, az elsőkörös, gyors kiesés is legyőzhető. Az akkori nyeréskényszert nehéz elviselni. Az edzésen pedig hiába van önbizalmam, ha nem is egy-két rontott pont miatt, de a versenyen gyorsan darabokra hullhat. Egy győztes meccs viszont csodákra képes, ezért nemcsak a nagy tornákon, hanem a kisebbeken, a 200 ezreseken is indulni fogok, ahol nyilván gyengébbekkel kell majd mérkőznöm. Egy-egy győztes meccs meghozza az önbizalmam, és akkor élvezem a mókuskereket.”

Szávay elkötözik Monte Carlóból, mert nem szerette meg a várost, Bécsben keres lakást az edzője miatt. Az osztrák adótörvények a sportolókra kedvezőek, ezért is választja ezt a megoldást.

Fejben nem egyszerű

“Miért lennék elkeseredve? - kérdezett vissza Lányi András, a versenyzõ menedzsere. “Ági 21 éves, még van öt vagy hat jó éve, a tehetsége alapján előrébb juthat. Nem hétköznapi nyomást kell elviselnie, ötfelé kell megfelelnie, sok mindent kell kezelnie, és ehhez még fejlődnie kell, mert fejben ez nem egyszerű. Czink Melindáról tudom, milyen keményen dolgozott az évek alatt, és talán ő maga sem tudja a választ, miért épp idén jött ki és nem korábban, miért épp idén állt össze nála minden. Áginál nem jött ki az, ami az edzésen igen, tényleg keményen edzett, de többször megingott.