7,5 millió dollárért teniszeznek Londonban

2009.11.22. 11:12

Vasárnaptól egy héten át Londonban játsszák a férfi teniszezők Mesterek Kupáját. Ez a 40. ilyen torna, először rendezik az angol fővárosban. Az idén legtöbb pontot gyűjtött nyolc versenyző – illetve Andy Roddick visszalépése miatt Robin Söderling indult – részvételével. A bajnoki címet a szerb Novak Djokovics védi.

Robin Söderling
Robin Söderling

Legkorábban a spanyol Rafael Nadal harcolta ki a londoni részvételt, május 19-én már hetedik ATP-elődöntőjét játszotta és annyi pontot gyűjtött össze, ami már elég volt. Nadalt idén sérülések is sújtották és – mint egy nyilatkozatában kijelentette – szülei válása is nagyon megviselte. Így is öt tornát nyert, (igaz, ez a legkevesebb 2005 óta), 75 meccséből 64-en győzött, ő volt az első az Australian Openen is.

Július 6-án, wimbledoni sikerével jutott a döntőbe Roger Federer, aki idén visszaszerezte a világranglista első helyét és Madridban - két év után először - Nadalt is le tudta győzni. Négy tornát nyert idén, három döntőt elbukott, köztük két Grand Slamet (Australian Open, US Open) is. Federernek 69 meccsből csak tíz veresége volt.

Rafael Nadal
Rafael Nadal

Andy Murray hatszor volt első ebben a szezonban, közte háromszor úgy, hogy Mesterek Kupája-résztvevőt vert a fináléban. Augusztus 20-án dőlt el, hogy ott lehet Londonban. A skót karrierje eddigi legsikeresebb szezonján van túl, 64 győzelem és 10 vereség a mérlege, augusztus végén második helyen is állt a világranglistán.

A US Open Novak Djokovics, Juan Martin Del Potro és Andy Roddick számára hozta el a nem hivatalos vb-n való részvételt. Roddick sérülése végül nem jött rendbe, így november 17-én lemondta a szereplést, a svéd Robin Söderling ugrott be a helyére.

Novák Djokovics
Novák Djokovics

Djokovics a tavalyi fináléban az orosz Nyikolaj Davigyenkót győzte le. A szerb idén a legtöbb győzelmet aratta, 78 meccsen nyert, emellé 18 vereség is becsúszott. Öt tornán lett első, de ebből csak egy volt Mestertorna, és négy ilyen döntőt bukott el idén.

Del Potro is az eddigi legjobb évén van túl. A 21 éves argentin idén Flushing Meadowsban megnyerte élete első Grand Slamét, a világranglistán a kilencedik helyről az ötödikre jött fel. A második olyan teniszező a világon, aki GS-döntőben le tudta győzni Federert.

Juan Martin Del Potro
Juan Martin Del Potro

Csak az év utolsó versenyén, a párizsi 1000-es tornán kvalifikálta magát Nyikolaj Davigyenko és Fernando Verdasco. Davigyenko rapszodikus szezonon van túl: sérülten kezdte, az első három fontosabb tornán nem is indult. Az ötödik helyen kezdte az évet, az évad felénél a top10-ből is kicsúszott. Négyszer jutott idén döntőbe, de azt mind megnyerte, közte a sanghaji 1000-es tornát is.

Fernando Verdasco minden idők leghosszabb Australian Open-meccsén kapott ki Rafael Nadaltól. Egyetlen tornát nyert idén, két döntőt elveszített, egyiket éppen Davigyenkóval szemben. Először jutott a legjobb nyolcba a Mesterek Kupáján, mint ahogy Robin Söderling is, aki Roddick sérülése miatt indulhat. A svéd egyetlen tornát nyert csak, viszont a 27. helyről jött be a legjobb tízbe. Fontos meccseket nyert az év során, Davigyenkót kétszer is legyőzte, majd Nadal elleni sikerével döntőt játszott a Roland Garroson Roger Federerrel.

Fernando Verdasco
Fernando Verdasco

A nyolc résztvevőből csak Rafael Nadalnak pozitív a mérlege a másik hét teniszezővel szemben, Fernando Verdasco viszont eddig egyetlen lehetséges ellenfele ellen sem tudott nyerni.

A tornán összesen 7,5 millió dollárt osztanak szét, minden résztvevő az indulásért 70 ezer dollárt kap. Aki egyszer sem győz, az is keres 120 ezret. A csoportkörben egy győzelem 240, kettő 360, míg három siker 480 ezer dollárt ér. Az elődöntő győztese további 380 ezerrel, míg a végső győztes 770 ezer dollárral gazdagodik, emellett 1100 ATP-pontot is kap.

A résztvevőket két négyes csoportba osztották. Az A jelűben Roger Federer, Andy Murray, Juan Martin Del Potro és Fernando Verdasco került; a B-be Rafael Nadal, Novak Djokovics, Nyikolaj Davigyenko és Robin Söderling.

A nyolc legjobb egyéni versenyző mellett a legjobb nyolc páros is indul, a kanadai Daniel Nestor és a szerb Nenad Zimonjics az első kiemeltek.