Ez Roger Federer éve volt

2009.12.16. 12:27 Módosítva: 2009.12.16. 12:27

A svájci visszavette világranglista-elsőségét, 15. Grand Slamét nyerte, amivel csúcstartó lett. Pályafutása során először tudott nyerni a Roland Garroson, megnősült, ikrei születtek és nem mellékesen a legtöbb pénzt kereste. Férfitenisz-évértékelő, 2009.

Federer
Federer

Federer most már minden Grand Slam tornán legalább egyszer nyert (a francia nyílt bajnokság döntőjében Robin Söderlinget verte), wimbledoni győzelme 15. GS-sikere volt, ezzel minden rekordot megdöntött. Ebben a szezonban mind a négy kiemelt tornán a döntőbe jutott, az Australian Openen és a US Openen nem sikerült a győzelem. Megnyerte az ATP World Tourt is, vagyis ebben az évben ő gyűjtötte a legtöbb ATP-pontot.

Pályán kívül is boldog éve volt: áprilisban feleségül vette Mirka Vavrinecet, aki már hosszú ideje volt a barátnője. Júliusban ikreik születettek, Myla Rose és Charlene Riva.

Nadal
Nadal

Rafael Nadal a szezon feléig tartotta a lépést Federerrel, a spanyol vezette is a világranglistát, Melbourne-ben drámai meccsen legyőzte Federert. Szépen gyűjtögette utána is a győzelmeket, 1000-es tornát nyert Indian Wellsben, Monte Carlóban, Rómában, 500-ast Barcelonában. Májusban a madridi Mestertorna döntőjében – a saját közönsége előtt – kapott ki Federertől, majd a Roland Garroson Robin Söderling győzte le a negyedik körben.

Később kiderült, Nadal sérülés és családi problémák (elváltak a szülei) miatt nem volt száz százalékos állapotban, két és fél hónapot hagyott ki. Visszatért, de nem nyert már tornát, hat viadalon indult el, csak egyszer jutott döntőig, az ATP World Tour döntőjében például dicstelenül, három vereséggel esett ki. Ezzel együtt is Nadal az első teniszező, aki úgy érte el az 500. meccsét, hogy ebből több mint 400-at megnyert.

A spanyol az év utolsó fontos versenyén, a Davis-kupa döntőjében összekapta magát, hozta mindkét egyes meccsét, 5-0-ra verték Csehországot, így Spanyolország megvédte címet. A spanyolok negyedszer lettek a legjobbak, kétszer egymás után legutóbb Svédország tudott nyerni, még 1997-ben és 1998-ban.

Robin Söderling és Juan Martin Del Potro fejlődött legtöbbet idén a top20-as teniszezők közül. A svéd a 17-ről a 8-ra, az argentin pedig a kilencedikről az ötödik helyre jött fel. Del Potro még csak 21 éves, és már megvan az első Grand Slam-győzelme, ráadásul úgy, hogy Rafael Nadalt és Roger Federert is legyőzte a US Openen. Emellett még két tornát nyert, összesen öt döntőt játszott.

Del Porto
Del Porto

Söderling a Roland Garroson 23. kiemeltként jutott a döntőig, ahol Federertől kapott ki. A svéd így is végigverte az élmezőnyt Párizsban, David Ferrer, Rafael Nadal, Nyikolaj Davigyenko és Fernando González egyaránt előtte állt akkor még a világranglistán.

Davigyenko
Davigyenko

Nyikolaj Davigyenko újabb öt tornagyőzelemmel gyarapította sikereit. A legfontosabb az év utolsó versenye, ATP World Tour döntője volt, ahol Del Potrót sikerült legyőznie. Davigyenko az első orosz, aki nyerni tudott a sorozat 1970 óta íródó történetében, emellett a sanghaji Mestertornán is első lett.

Nem mindenkinek volt ilyen sikeres a 2009-es év. Az amerikai James Blake például top10-es játékosként kezdte, 44. helyen fejezte be a szezont, 2007 óta nem nyert semmit. David Nalbandian januárban még győzött Sydneyben, aztán májusban megsérült és ki is hagyta a szezon további részét, a 11. helyről a 64-re csúszott vissza. Az argentin jövőre, az Australian Openen tér vissza.

A 2009-es szezon számokban

2009-ben 64 versenyt rendeztek, amelyet 18 ország teniszező nyertek meg. A legsikeresebbek a spanyolok voltak, 13 tornán lettek elsők, őket 6-6 elsőséggel az oroszok, a britek és a franciák követik. 37 teniszezőnek sikerült ATP-tornát nyernie: Andy Murray hatszor, míg Rafael Nadal, Nyikolaj Davigyenko és Novak Djokovics ötször volt a legjobb. Az abszolút első a Daniel Nestor, Nenad Zimonjics kanadai, szerb páros, kilenc győzelemmel.

Roger Federer kereste a legtöbbet, összesen 6 768 110 dollárt teniszezett össze. A svájcit Nadal (5 466 515) és Djokovics (4 851 471) követi a sorban. Tízen vannak, akik legalább másfél millió dollárt nyertek.

Bár a magyar férfi teniszsport ezúttal sem alkotott kimagaslót, három hazai játékos van az ötszázban. Balázs Attila áll a legjobban, a 307. helyről várja a 2010-es évet. A 341. helyen kezdte a szezont, de járt már ötszázon kívül is, idén 250-es ATP-tornán, valamint nyolc Challenger- és 13 Future-viadalon indult. Ez utóbbiban hét döntőt játszott, négyet meg is nyert. A magyarok további helyezései a legfrissebb ranglistán: 337. Kellner Ádám, 498. Balázs György, 564. Bardóczky Kornél, 1194. Lukács Dénes, 1394. Krocskó Krisztián, 1808. Varga Róbert.

A 2010-es szezon január 4-én három 250-es versennyel – Brisbane, Chennai, Doha – és a nem hivatalos vegyespáros világbajnoksággal, a Hopman-kupával indul. Január 18-án jön az első jövő évi Grand Slam, az Australian Open.