Federer és S. Williams az ITF világbajnokai

2009.12.22. 14:12

A svájci Roger Federer és az amerikai Serena Williams lett a 2009-es év világbajnoka a Nemzetközi Tenisz Szövetségnél (ITF). Az ötödször diadalmaskodó Federer idén megnyerte a francia és a wimbledoni bajnokságot, visszavette a vezetést a spanyol Rafael Nadaltól. 

"Fantasztikus volt ez az év a pályán és a pályán kívül egyaránt - mondta a 28 éves bázeli sztár. - Először diadalmaskodtam a Roland Garroson, 15 trófeával az enyém minden idők legtöbb egyéni Grand Slam-sikere, újra világelső lettem, és a csúcson zártam 2009-et."

Federerhez hasonlóan a fiatalabb Williams-nővér is vezeti a világranglistát, idén az Australian Openen és Wimbledonban nem talált legyőzőre, ezzel immár 11 GS-serlegnél tart. A másodszor ITF-világbajnok Serena szezonját csak a US Openen történt botránya árnyékolja be - az elődöntőben megfenyegetett egy vonalbírót -, amiért 175 ezer dolláros pénzbírságot és két év felfüggesztett eltiltást kapott.

Az ITF a GS-, ATP- és WTA-tornákon, valamint a Davis és a Fed Kupában mutatott teljesítmény alapján választotta meg az év legjobbjait. A párosok között a Bryan-ikrek (Bob és Mike) rekordot jelentő módon hatodszor, míg az ugyancsak amerikai Williams-testvérek (Serena és Venus) először győztek.  A díjazottak június 1-jén, az ITF párizsi gálavacsoráján vehetik át az elismerést.