Meccslabdáról nyert Clijsters Henin ellen

2010.01.09. 13:33

Kim Clijsters és Justine Henin brisbane-i döntője fantasztikus, a végsőkig kiélezett csatát hozott. A nagyon magas színvonalú meccsen a 18 hónap után visszatérő Heninnek két meccslabdája is volt, innen fordított az elején pazarul teniszező Clijsters és 2 óra 24 perc alatt 6:3, 4:6, 7:6(6)-ra nyerte a 220 ezer dolláros tornát.

Szinte kifogástalan játékot mutatott be a két egykori vlágelső teniszező. Kim Clijsters kezdte jobban a meccset, a második gémben Justine Henin kettőshibával bukta el először adogatását, de gyorsan visszabrékelt. Ezután Clijsters egészen fantasztikus teniszt mutatott be. 3:2-es vezetése után Henin két bréklabdát még hárított, de a harmadikat nem tudta. 5:3 után még játszmalabdát is védett, de nem tudta megállítani a sokkal jobb formában teniszező, fiatalabb ellenfelét és Clijsters 39 perc játék után 6:3-ra nyert.

A második játszmában is folytatódott Clijsters menetelése, 4:1-re húzott el és a Pat Rafter aréna nézői már elkönyvelték, hogy a 18 hónap után visszatért Justine Henin sima vereséget szenved. Talán Clijsters is elhitte, mert érthetetlen módon szétesett a játéka. Henin nyolc gémet nyert egymás után, közte olyat is, amelyben két bréklabdát hárított, mindkétszer a második adogatásból. 1:4-ről, 46 perc alatt 6:4-re nyerte meg a második játszmát és egyenlített.

A döntő szettben sem találta magát Clijsters, elképesztő sok hibával játszott és ellenfele pillanatok alatt 3:0-ra húzott el. Utána azonban magára talált, nyolc elbukott játék után végre hozta az adogatását, majd Henin 10. kettőshibája utána 3:3-nál utolérte ellenfelét. Henin nyerte az adogatását, majd megint elvette Clijstersét és a meccsért adogatott.

Aki azt hitte, hogy itt a vége, tévedett. Clijsters két meccslabdát is hárított, négy pontot csinált egymás után és szépített, majd hozta az adogatását és egyenlített. Jött Henin, aki most pontosan adogatott, majd Clijsters következett. Kettőshibával kezdte az adogatását, ez volt a 19. ilyen hiba a meccsen, de hozta az a szervajátékát, így jött a rövidítés, amire döntő szettben a korábbi 22 egymás elleni meccsükön sosem volt példa.

Clijsters megint úgy játszott, mint a találkozó elején, 4-0-ra is vezetett már, de Henin 5-3-ra kapaszkodott vissza. 6-3-nál három meccslabdája volt Clijstersnek és ő adogatott kétszer, de mindkettőt elveszítette, és Henin innen is visszajött, 6-6-ra egyenlített. Henin megint kettőshibát vétett, és Clijsters első adogatásából megnyerte a meccset. 59 percig tartó harmadik szettben 8-6-ra nyerte a rövidítést.

Igazán magas színvonalú meccset láttunk, bár mindkét játékosnak voltak hullámvölgyei és sok hibát is vétettek, de ilyen nagyszerű női meccset régen lehetett látni. Az már most látszik, hogy Henin visszatérése nagyon jót tesz a szakágnak.

Győzelméért Clijsters 280 WTA-pontot és 37 ezer dollárt kapott, míg Henin 200 pontot és 19 ezer dollárt. A győztes nemes gesztust gyakorolt, a teljes pénzdíját a brisbane-i gyermekkórház támogatására ajánlotta fel.

A 23. meccsüket tehát Clijsters nyerte, még így is Henin vezet 12-11-re. Clijsters 2005, három elveszített meccs után győzte le vetélytársát. Ez volt a fiatalabbik belga 36. tornagyőzelme és az 53. döntője.