Valér
-2 °C
0 °C

Úgy sírok, mint Federer, de ő a jobb

2010.01.31. 12:45

Az első két szettben kifogástalan tenisszel, a végén pedig óriási csatában, 16. Grand Slam győzelmét érte el Roger Federer, aki 2 óra 41 perc alatt három szettben, 6:3, 6:4, 7:6(11)-ra győzte le Andy Murrayt az ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyesének döntőjében.

Federer kezdte a meccset, és ha nehezen is, semmi 30-ról, de hozta az adogatójátékát, aztán három bréklabdájából a másodikat beütötte, de nem sokáig örülhetett az előnynek, mert Murray egyből visszabrékelt.

Federer 3:2-nél három bréklabdát is hárított, 4:3-nál pedig már kettős fogadóelőnybe került. Egy sima adogatással 43 perc alatt hozta az első szettet.

Az első adogatása mindkét teniszezőnek kiváló volt, viszont a második Andy Murraynél csak 33 százalékos, ezzel bukta el többek között az első játszmában a negyedik adogatójátékát, amellyel kettős brékhátrányba került. Óriási különbség volt a nyerő ütésekben is. Ez a szám az első játszmában Federernél 17, míg a skótnál csak 6 volt.

Andy Murray a második szett elején sem tudott felnőni Federer klasszisához, a svájci 2:1-nél újra elvette ellenfele adogatását. Aztán Murray két adogatójátékát is úgy nyerte meg, hogy Federernek összesen hat bréklabdája volt. De a világelső keze egy pillanatra sem remegett meg ettől, úgy nyerte a következő két adogatását, hogy Murray mindössze egyetlen pontra volt képes. Federer 89 percnyi játék után már csak egy játszmára volt pályafutása 16. Grand Slam győzelmétől.

Reménytelen helyzetbe került Murray, utoljára 1960-ban fordult elő az Australian Openen, hogy valaki nulla kettőről fordítson, az éppen a stadion névadója, Rod Laver volt, aki Neal Fraser ellen nyert így. GS-tornán pedig Gaston Gaudio a 2004-es Roland Garroson verte Guillermo Coriát kettős szetthátrányból.

A második játszmában is tízzel több nyerőt ütött Federer, bár Murray második adogatásai feljavultak, ez sem volt elég. Federer hét bréklabdájából csak egyet tudott megnyerni. Murraynek viszont esélye sem volt a fogadóelőnyre a második szettben.

Elképzelhető, hogy két elbukott szett után, a biztos vereség tudatában lekerült Murrayről a teher, mert a harmadik játszmában olyan játékot mutatott be, mint korábban egyszer sem. Bátran és agresszíven teniszezett, lényegesen több nyerő ütése volt, Federer pedig egy kicsit beragadt. Bréklehetőséghez sem jutott, a fogadójátékát pedig gyakorlatilag feladta. 2:3 után először került a meccsen adogatóhátrányba. 5:2-nél Murray már szettért fogadott, sőt 5:4-nél adogatott. De a svájci visszajött, egyenlített.

Mindketten hozták az adogatásukat, így a rövidítés következett. Murray 3-1-re vezetett, innen fordított Federer 4-3-ra úgy, hogy egyetlen első szervája sem volt jó. 5-4-re megint a skót vezetett, de 6-6-nál volt ismét egyenlő, pedig Murraynek játszmalabdája volt.

Elképesztően alakult a végjáték. Andy Murraynek öt labdája is volt a szépítéshez. Roger Federernek pedig három a győzelemhez. Murray kettőt védett, a harmadikat már nem, Federer 161 perc alatt, 13-11-gyel megnyerte a meccset, karrierje 16. Grand Slam győzelmét szerezte. 2007 után újra, negyedszer nyert Melbourne-ben, ötödször győzte le Murrayt, de még mindig a skót vezet 6-5-re.

A skót elsírta magát a díjátadáskor, és egy olyan mondattal fejezte be beszédét, amit még sokáig idézni fognak. "Úgy sírok, mint Federer, de ő a jobb, teniszezni nem tudok úgy."

Federer kiemelte, ez volt az első tornagyőzelme édesapaként.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!