Günthardt lesz a szerb szépség edzője

2010.02.23. 16:30 Módosítva: 2010.02.23. 16:30

Minden idők egyik legjobb női teniszezőjének, Steffi Grafnak volt edzőjével - a Taróczy Balázzsal párosban Roland Garros- és wimbledoni bajnok - Heinz Günthardttal folytatja felkészülését a korábbi világelső Ana Ivanovics.

Graf 22 egyéni Grand Slam-győzelméből 12-ben vállalt tevékeny szerepet a svájci, akitől formája javulását reméli a hírről hétfőn saját honlapján beszámoló 22 éves szerb játékos.

Günthardt 1959-ben született Zürichben. Karrierje során inkább páros játékosként aratott maradandót, hiszen 35 tornagyőzelméből csak ötöt nyert egyesben. Sok neves teniszezővel játszott együtt, köztük az ausztrál Paul McNamee-vel és Peter McNamaraval, de a legnagyobb sikereket Taróczy Balázzsal érte el.

1981-ben a francia nyílt teniszbajnokságon, a Roland Garroson három szettben győzték le az amerikai Terry Moort és Eliot Teltschert, majd négy évvel később Wimbledonban az ausztrál Pat Cash, John Fitzgerald kettőst múlták felül. Emellett 1982-ben, 1983-ban és 1986-ban a World Championship Tour páros versenyét is megnyerték. Günthardt a 30 páros győzelméből tizenötöt Taróczy Balázzsal ért el.

Pályafutása befejezése után 1990 és 1999 között Steffi Graf felkészülését segítette. Munkájáról mindent elmond, hogy a német teniszező ezen idő alatt 12 Grand Slamet nyert, háromszor lett a WTA világbajnoka. Graf Günthardttal vonult vissza 1999-ben.

Az edzőcsere sem meglepő, hiszen Ana Ivanovics az utóbbi időben nincs igazán formában. A tavalyi esztendő utolsó harmadában kimerültség miatt versenyeken sem indult, idén Brisbane-ben, az elődöntőben kapott ki Justine Henintől, az Australian Openen már a második fordulóban kiesett, míg a Fed Cupában mindkét orosz ellenfelétől – Szvetlana Kuznyecovától és Alisza Kljebanovától – kikapott. Ivanovics 2008-ban, a párizsi Roland Garroson aratott győzelme után világelső volt, most csak a 22.

Ivanovics 2009 februárjában cserélt legutóbb edzőt, akkor Sven Groeneveldet az a Craig Kardon váltotta, aki többek között korábban Martina Navratilovával, Jennifer Capriatival, Xavier Malisse-szal, Lindsay Davenporttal is dolgozott.